Hoppa till innehåll

Om 5G och om Europas investeringsklimat

Nu tillbaka i Stockholm under en vecka där vi nu i utskottet har startat arbetet med en lagstiftning om att öppna upp det så kallade 700;Hz bandet i hela EU. Att vi gör det snabbt och så samordnat som möjligt har en avgörande betydelse för att EU ska kunna gå i täten för utvecklingen av femtegenerationens mobila telefoni. Och den handlar i sin tur inte om mobil telefoni utan om internet för allting. I grunden handlar det om vårt samhälles och vår ekonomis möjlighet att ligga i framkant när det gäller den digitala ekonomin.

Självkörande fordon, övervakning och precision i industriella processer, hälsa och kontroll, trafikstyrning och ökad säkerhet, uppkoppling vad gäller styrning av lantbruk eller ökad säkerhet i djurhållning, gemensamma möten på avstånd och på rörlig fot, ja, en del är möjligt till en del i dag men förändringen kommer att bli stor. 700Mz bandet, som är ett frekvensområde i vårt radiospektrum, är avgörande för att kunna nå på långa avstånd och nå igenom byggnader. I Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike är besluten redan tagna. Men för att vi ska kunna få full nytta av detta och en ekonomisk utveckling i hela EU krävs det att vi gör det tillsammans.

Inte minst i Italien finns det de som hellre vill skydda de marksändande TV-kanalerna och deras plats i nätet, istället för att omlokalisera till andra band och få en bättre teknik samtidigt, även om det innebär att landet ännu mer släpar efter. I debatten både här och runt om i Europa är det många som vill tro att vi kommer ut ur krisen genom att se på TV snarare än att förändra och skapa ny utveckling. Det gäller inte minst TV-tittandet som allt mer blir streamat och on demand istället för enligt programkalender och med TV-kanna.

Förslaget som vi nu tar ställning till kommer från den lagstiftning jag drev igenom för några år sedan och som ställde kravet att vi ska frigöra minst 1200 MHz för mobila bredband i Europa. Nu är min ambition är att vi ska vara först med 5G, eller inte senare än USA, Kina, Sydkorea och Japan. Det kräver att vi agerar nu. Det kommer nog bli en hel del strid om detta men så är det om vi ska förändra och ta ledning.

Det kom att bli en hel del om finansiella marknader och banklagstiftning också. Socialistgruppen i Europaparlamentet blockerar en uppgörelse som vi har erbjudit när det gäller bankstrukturreform som bygger på ökad transparens när det gäller banker med stor trading och tydliga riskkriterier men som avvisar automatisk delning av banker. De stora universalbankerna är viktiga för att få till stånd likviditet och investeringar, de bör inte delas bara för att de är stora eller sysslar med investeringsverksamhet. Det står i direkt strid med vad vi i dag vill uppnå i form av investeringar.

Det kom att bli ett ledtema för vad jag talade om på en konferens i Bryssel och i går i Amsterdam på den årliga Eurofi-konferensen. Jag pekade både på dessa konferenser, liksom tidigare i Ekonomiska utskottet, att skattefrågan är avgörande för investeringsbenägenheten i Europa. Vi har mellan 10-15% högre skattetryck än våra viktigaste konkurrerande ekonomier. Det är klart att detta i en global ekonomi påverkar var investeringar är mest attraktiva. Vi behöver göra mycket för att balansera för de höga skatterna. Och vi behöver få stabila offentliga finanser i Europa i sin helhet.