Hoppa till innehåll

Öka försvarets anslag – artikel i Corren

Svenska regeringar har under 15 års tid nedprioriterat och nedmonterat försvaret, samtidigt som hotbilden och sårbarheten gentemot Europas demokratier kraftigt har ökat. I Sveriges närområde har Ryssland under Putin utövat en aggressiv utrikespolitik med ryska militärövningar allt närmare svenskt territorium liksom informationskrigföring och andra former av påverkanspolitik.

Att Sverige nedrustar samtidigt som Ryssland rustar är ingen hållbar ekvation och det är klandervärt att regeringen Löfven gör allt för att skjuta upp försvarsbeslut på framtiden. En trovärdig försvarspolitik måste grunda sig i en förståelse för det akuta, för att snabbt kunna återhämta vad som har försummats under lång tid, men också i en långsiktig strategi som förmår att stärka försvaret inför skeenden i framtiden.

Sverige bör höja försvarsanslagen med upp till två procent av BNP för att ta igen vad som tidigare har försummats och kunna finansiera beslut som redan har fattats, samtidigt som pågående verksamheter kan fortlöpa. Vi bör säkerställa en militär närvaro i hela landet med fler ubåtar, arméförband och amfibieförband liksom ett bibehållande av dagens moderna Gripen C och D inför det nya Gripen E.

Men en trovärdig försvarspolitik förutsätter en förståelse för alla de nivåer av krigföring som pågår utöver de rent militära. Rysslands försök att vilja bygga gasledningen Nord Stream 2 genom Östersjön – som regeringen Löfven utan att koordinera med Danmark har gett grönt ljus för – är ett exempel på hur Ryssland använder energipolitiken som vapen.

Därtill finns många krafter som vill demokratin och vårt öppna samhälle illa. För att bemöta dessa hot behöver vi samarbeta med andra demokratier, inom den Europeiska unionen och med Nato. Sverige har redan bidragit med osäkerhet gentemot våra grannländer genom att stå utanför den allians som både Norge, Danmark och de baltiska länderna är medlemmar av, nämligen Nato. Det ligger i Sveriges intresse att samarbeta så nära Nato som möjligt och allra helst blir medlem.

Att som Sverigedemokraterna och delar av vänsterblocket driva att Sverige ska stå allianslöst, utanför EU och utanför Nato, är inte bara att fundamentalt underskatta vad som byggt Europas säkerhet, utan rent av skadligt. Genom att driva linjen att Sverige ska lämna medlemskapet i EU driver man Sverige rakt ut i ensamheten och ovissheten.

Hotet från Ryssland är inte ett framtida scenario utan något som pågår i detta nu. Putinregimen har gång på gång visat sig villiga att öka sin makt genom militära medel. Därutöver växer Kinas inflytande och regimen använder sig redan av strategiska investeringar i Europa och vars intressen går tvärtemot den internationella rättsordningen.

Sveriges försvar behöver helt enkelt kunna möta hot som pågår just nu och hot som kan uppstå i framtiden. För det krävs en regering som inte avvaktar med försvarsbesluten, utan som ökar anslagen och genomför reformer nu.