Nyhetsbrevet: Frihetens värden v. 26

Publicerat av Staben den

Kära läsare, 

Så blev EM inte den fortsatta svenska folkfest vi hade hoppats på. En besvikelse för oss alla när vi hade börjat gripas allt mer av febern. Hemköpta flaggor får användas till andra tillfällen senare i sommar. Fotbollen som vi sett den nu i försommarens matcher visar även en förändrad värld. Inget är sig likt. Tyskland åkte ut, Frankrike åkte ut mot Schweiz, vilket hade ansetts omöjligt för tio år sedan, och Ukraina fortsätter stolt att bära de blågula färgerna. Nu får vi hålla på Danmark. Eller om man så vill blågula Ukraina som är ett land som kämpar för sin suveränitet gentemot ett ryskt anfallskrig. Eller, eller, som ett sista halmstrå, Schweiz som för många runt om i världen känns igen som Sverige. 

I den delen är Ungern ett land som mött reaktioner inte bara i politiken utan också i fotbollens värld. Den nya ungerska HBTQ-lagstiftningen har mött många reaktioner och är en påminnelse om att det inte handlar bara om politik utan om vår syn på människor, bortom politikens värld. Detta bör komma till uttryck i alla de kanaler som vi människor förfogar över. 

Fotbollen har sannolikt väckt större och mer upphetsade känslor än det faktum att regeringen Löfven saknade riksdagens förtroende. Den kunde sitta kvar så länge som den gjorde till en del genom sin passivitet och genom att hoppas på att både Vänsterpartiet och Centerpartiet skulle blunda för den politik som fördes och inte fördes. När det inte längre var möjligt fanns till slut inte det förtroende som krävs. 

Sett till varje rimligt och viktigt politikområde borde det vara svårt att vara euforisk över den regering fram till misstroendeomröstningen styrde landet. 

Pandemihanteringen har präglats av passivitet och efterhandsbedömningar, förenat med att ansvaret har lagts på andra. 

Migrationspolitiken lever inte ens upp till det ledande regeringspartiets krav utan är en eftergift till Miljöpartiets. Det är en så godtycklig migrationspolitik att den i praktiken innebär en oreglerad invandring. Det är inte rättsstatens eller återhållsamheten som präglar den migrationspolitik som denna regeringssamverkan driver fram. 

Segregationsfrågorna fördjupas därmed men också genom frånvaron av en aktiv integrationspolitik, en brottsbekämpning som underlättar för vanliga invandrare att utveckla sitt liv genom arbete och företagande, blindhet för hedersförtryck och antisemitism samt en skolpolitik och jobbpolitik som ställer allt fler utanför samhället. 

Problemen med grov kriminalitet har med detta som bakgrund vuxit till rekordhöga nivåer, med en utveckling som gör det svårt för utsatta områden att se en väg tillbaka från brottslighetens dominans. 

Terroristhanteringen har präglats av passivitet, senfärdighet och obeslutsamhet. Energipolitiken motverkar klimatpolitikens krav på en ökad tillgång på el. 

Detta är väl känt och accepterat av dem som till varje pris vill att denna politik ska fortsätta. Det som däremot är mindre diskuterat är det unika mandat som regeringen har när det gäller utrikespolitiken och säkerhetspolitiken, liksom EU-politiken och försvarspolitiken. I den tid vi lever i är utrikespolitiken inte så utrikes som den ofta ses som. Den avgör i själva fallet grundläggande förutsättningar i det svenska samhället, när det gäller säkerhet, brottsbekämpning, terroristhantering, samt vår delaktighet i EU och i den värld som skapar de grundläggande förutsättningarna för vårt fria samhälle.

När det gäller utrikespolitiken har den präglats av en agenda som står i strid med den liberala demokratins värden. Överseende och stöd till diktaturer och hård kritik mot den enda demokratin i Mellanöstern. En flirt med diktaturregimer i kampen för en plats i FN:s säkerhetsråd som har urvattnat inte bara Sveriges betydelse utan också vår förmåga att göra vår röst hörd. Den feministiska utrikespolitiken tog vid regeringsbesöket i Iran sig uttrycket att svenska statsråd bejakade den slöja som i Iran mer än något annat symboliserar förtrycket av kvinnor. Erkännandet av Palestina blev ett erkännande av en stat som inte kan uppfylla sina mest grundläggande uppgifter och som styrs av olika extremistgrupper. När det gäller Kina, liksom andra diktaturer, har regeringen Löfven valt en låg profil istället för att i samverkan med andra stå upp för tydliga värden. 

Säkerhetspolitiken har präglats av en allergisk hållning till begreppet Nato som ställer Sverige ensamt i en tid då hoten riktar sig lika mycket mot alla länder i den fria världen, oavsett om de är medlemmar i en allians. I synen på Nato drev regeringen Löfven en politik i konflikt med riksdagens majoritet med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som båda har det gemensamt att de anser att alliansen bör upplösas. Försvarspolitiken är senfärdig och når från historiskt extremt låga nivåer i dag fortfarande historiskt låga nivåer 2025. 

Man kan säga mycket om denna regering men den har inte fört en utrikespolitik grundad på den liberala demokratins värden, och den har heller inte i Sverige drivit politiken i den riktningen. Tvärtom har den sagt nej till de reformer som nu skulle kunna stärka fri- och rättigheter och ett självständigt domstolssystem. Men den hotar i gengäld med stora skattehöjningar och nedläggning av den välfärd som människor själva har valt. Och den har öppnat upp för en polarisering i det svenska samhället, dels på grund av den fördjupade segregationen och växande brottsligheten, dels genom att utpeka sina motståndare som icke-legitima krafter som vill nedmontera demokratin. 

Till slut fanns inte förtroendet för dess agerande och den föll. 

Nu kommer ett antal talmansrundor genomföras. Centerpartiet förkastar förslag om politikens innehåll och vill ha en regering på den mitt som man är rätt ensam om, men där man i gengäld ser Stefan Löfven som den sanna uttolkaren av den liberala mittens liberala demokrati. 

Det hela blir cirkelns kvadraturer och borde tekniskt sett leda till ett extraval men kan likaväl leda till en återuppstånden Löfven – nu med uttalat inflytande från Vänsterpartiet och Centerpartiet. Deras ömsesidiga löften handlar inte om att driva egen politik utan överlåta till S att bestämma innehållet. 

Det känns tragiskt att detta alternativ känns som det mest sannolika inför de talmansrundor som nu ska göras. Det innebär nämligen att Sveriges problem skjuts åt sidan till förmån för mardrömmar om att en alliansregering stöd av SD skulle underminera demokratin. Att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inte skulle tillåta det är jag övertygad om. 

Den värld vi lever i möter oss med hot och utmaningar som ställer krav på en regering som kan stå upp för den liberala demokratins värden, i stället för att motarbeta dem. 

Det gäller inte minst Kina. Varhelst den kinesiska regimens förtryck kritiseras reagerar den genom hot och ekonomisk krigföring som syftar till att tysta och skapa eftergivenhet. 

Diktaturens logik stannar inte vid Kinas gränser utan har blivit en verklighet i hela Europa – inklusive Sverige. Därför måste Sverige och de nordiska länderna bilda en kärna i EU med krav på att vi ska stå upp mot Kina varhelst regimen hotar andra länders frihet och demokrati. Tillsammans är den fria världen långt starkare än Kina. Om detta skriver jag i Norrköpings-Tidningar.

I det stora hela lever vi i en tid präglad av osäkerhet. En tid där krigföringen sker i skuggvärlden mellan krig och fred. Men genom en modern säkerhetspolitik stärker vi den europeiska gemenskapen. På det sättet står vi emot dem som vill underminera rättsstat, fri ekonomi och demokrati. Om den sortens politik skriver jag om i Nya Wermlands-Tidningen.

Som ordförande i tankesmedjan Frivärld hade jag i veckan nöjet att välkomna Diana Janse som senior fellow. Hon var Sveriges ambassadör i Mali, Niger, Mauretanien och Burkina Faso till mars 2021. Med henne ombord vässas Frivärld ytterligare inom utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna. Vi blir med detta en ännu starkare röst i de frågor som är avgörande för Sveriges roll i världen och vår säkerhet.

Diana påbörjar sin verksamhet som senior fellow i september men har redan nu författat en rapport för Frivärld med fokus på Sveriges engagemang i Mali. Du hittar den här.

På samma sätt kunde jag tillkännage att Anders Åslund, en av världens ledande experter på rysk ekonomi och politik liksom Ukraina och Belarus och tidigare knuten till Atlantic Council i Washington, nu helt och hållet kommer att som Senior Fellow ha Frivärld som sin bas. Det är ytterligare ett steg i att utveckla vår förmåga att bidra till den säkerhetspolitiska och europeiska debatt som vi i Sverige är unika om, men vill engagera fler i.

På Frivärld kommer vi till hösten fortsatt utveckla den utrikes- och säkerhetspolitiska debatten men också debatten om EU – inom ramen för vårt projekt Europa Nu – med fokus bland annat på vikten av att digitaliseringen får en europeisk politik som har det globala som sitt perspektiv. 

Vi kommer arbeta vidare med den grå zonens pågående hot mot det svenska samhället, mot svenska företag och mot svensk demokrati, inte minst vad gäller desinformation där vår senior fellow Patrik Oksanen har kommit att bli en ledande kunskapskälla och drivkraft i den svenska debatten. Globalisering och handelsfrågor kommer att vara ytterligare ett område för våra kraftansträngningar. En hel del om detta finns att läsa på Frivärlds hemsida

Detta blev lite långt men får ses som ett både försenat veckobrev och ett lite tidigarelagt, så här i den utbrytande sommarens tider.

Med förhoppningar om en skön sommar, med nya uppdateringar som kommer!

Gunnar

Kategorier: Blogg

330 kommentarer

Ugobep · 16 januari 2022 kl. 0:53

[url=http://ivermectinqrtab.com/]ivermectin new zealand[/url]

lebron 18 · 16 januari 2022 kl. 3:42

I simply wanted to write a quick remark to thank you for those superb tips you are showing here. My prolonged internet research has finally been recognized with extremely good concept to write about with my friends and classmates. I ’d claim that we readers are undeniably blessed to dwell in a fantastic site with so many awesome individuals with interesting advice. I feel very much grateful to have used the webpages and look forward to so many more exciting times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

yeezy 350 · 16 januari 2022 kl. 3:43

I precisely wanted to thank you very much yet again. I’m not certain the things that I would’ve accomplished without the type of aspects shown by you regarding such a problem. It seemed to be the frightful crisis for me personally, nevertheless witnessing the skilled style you managed it forced me to cry for gladness. I am just thankful for the service and thus expect you realize what an amazing job you have been putting in teaching the mediocre ones via a site. I am sure you haven’t encountered all of us.

Kiabep · 16 januari 2022 kl. 3:48

[url=https://buymotilium.quest/]motilium australia prescription[/url]

Boobep · 16 januari 2022 kl. 5:16

[url=http://sildenafilgenerictab.online/]sildenafil online coupon[/url]

Yonbep · 16 januari 2022 kl. 20:55

[url=http://orderviagramedicationwithnoprescription.quest/]viagra 100mg uk price[/url]

Carlbep · 17 januari 2022 kl. 5:18

[url=https://buycialiswithoutrx.online/]tadalafil 10mg prices uk[/url]

Markbep · 17 januari 2022 kl. 8:44

[url=http://buyatarax.online/]buy atarax without prescription[/url]

Ashbep · 17 januari 2022 kl. 12:46

[url=https://cialismedicineforsaleonline.monster/]discount cialis generic[/url]

Paulbep · 17 januari 2022 kl. 13:44

[url=http://viagragenericonline.monster/]viagra 50 mg tablet online purchase[/url]

Markbep · 18 januari 2022 kl. 2:23

[url=https://cheapviagradrugsale.quest/]viagra sale online[/url]

hermes handbags · 18 januari 2022 kl. 4:54

Thanks a lot for providing individuals with such a marvellous chance to discover important secrets from this website. It is usually very lovely and as well , stuffed with a good time for me and my office co-workers to search your blog really 3 times in one week to see the newest issues you have. And definitely, I’m also usually fulfilled with all the wonderful thoughts served by you. Selected 3 facts in this post are indeed the most impressive we have all ever had.

supreme clothing · 18 januari 2022 kl. 4:54

I would like to show my appreciation to you for bailing me out of this type of problem. As a result of checking throughout the the web and obtaining ideas that were not productive, I assumed my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the issues you’ve fixed as a result of this blog post is a critical case, as well as the ones which may have adversely affected my entire career if I had not encountered your site. Your main natural talent and kindness in playing with all the pieces was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a solution like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for the specialized and results-oriented guide. I will not be reluctant to recommend your blog post to anybody who needs guidelines on this situation.

Carlbep · 18 januari 2022 kl. 12:00

[url=http://cheapviagra150tabs.monster/]can i buy viagra over the counter usa[/url]

Judybep · 18 januari 2022 kl. 18:59

[url=https://cialischeappharmacy.quest/]cialis 20 mg cost[/url]

Tedbep · 19 januari 2022 kl. 4:06

[url=http://onlineviagratabwithoutprescription.monster/]how can i get viagra without a prescription[/url]

Marybep · 19 januari 2022 kl. 12:15

[url=https://bestcialispillbuy.monster/]cost of cialis in uk[/url]

yeezy 500 blush · 19 januari 2022 kl. 12:35

I am just commenting to make you understand of the outstanding encounter our child gained viewing your web site. She even learned too many things, which included what it’s like to have an amazing giving mood to let certain people with ease understand a variety of very confusing subject areas. You truly surpassed our own expected results. Thanks for providing these beneficial, dependable, revealing not to mention cool tips on this topic to Tanya.

Carlbep · 19 januari 2022 kl. 18:54

[url=https://viagra100pills.quest/]sildenafil citrate buy[/url]

Paulbep · 19 januari 2022 kl. 21:29

[url=https://cialischeapdrugonlinepharmacy.monster/]cialis 20mg usa[/url]

Marybep · 19 januari 2022 kl. 23:11

[url=https://sildenafilxc.online/]canadian pharmacy generic sildenafil[/url]

Ugobep · 20 januari 2022 kl. 10:38

[url=https://ivermectinrtab.com/]stromectol price usa[/url]

Ugobep · 20 januari 2022 kl. 19:33

[url=http://ivermectinrtab.com/]where to buy stromectol[/url]

Amybep · 20 januari 2022 kl. 19:52

[url=http://viagramedicationonlinedrugstore.quest/]viagra prescription drugs[/url]

Yonbep · 21 januari 2022 kl. 1:25

[url=https://viagraonlinegeneric.monster/]can i buy viagra over the counter canada[/url]

Paulbep · 21 januari 2022 kl. 7:41

[url=https://viagraonlineonlinedrugstore.monster/]sildenafil cheap pills[/url]

Denbep · 21 januari 2022 kl. 8:24

[url=http://genericcialis40pills.monster/]cialis sale singapore[/url] [url=http://cialistabsdrugstore.monster/]15 mg cialis[/url] [url=http://cialis5mg.monster/]cost of cialis 5mg[/url] [url=http://viagraonlineonlinedrugstore.monster/]how can i get viagra in canada[/url] [url=http://viagramedicationonlinedrugstore.quest/]how to buy viagra online canada[/url]

Kiabep · 21 januari 2022 kl. 23:11

[url=https://buycialis10norx.quest/]generic cialis cheap canada[/url]

Zakbep · 22 januari 2022 kl. 8:17

[url=https://buyingcialisonline.monster/]tadalafil tablets for female hindi[/url]

Tedbep · 22 januari 2022 kl. 8:34

[url=https://onlinecialis10bestprice.monster/]otc cialis us[/url]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *