När valfrihet blir stöld från folket

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Karl_MarxVänsterpartiets kampanj mot friskolor fortsätter. Och den kommer att fortsätta. Nu menar deras företrädare Rossana Dinamarca att vinstdrivande skolor är stöld från eleverna. Det anknyter till en gammal kommunistisk uppfattning att vinst är stöld. När ICA-handlaren går med vinst är det självfallet, enligt detta synsätt, stöld från barnfamiljerna som behöver mat. Ett byggnadsföretag som går med vinst när man bygger vägar åt staten är stöld från bilister och skattebetalare.

Något kan man skoja om detta men det är bokstavligen denna förvirring som ledde till kommunistiska regimers kamp mot vinstdrivande företag, företagare, kapitalister och privata jordbrukare. Den bortser helt från att i det här fallet eleverna väljer fristående skolor för att de använder resurserna bättre än motsvarande offentliga. Med samma synsätt om stöld skulle det kunna sägas att offentliga verksamheter som går med förlust eller utan vinst är stöld från skattebetalarna eftersom det innebär att man inte använder resurserna effektivt.

Ja, det var därför som både privata företagare och offentliga funktionärer sattes i läger eftersom de stal från folket. Det finns en och annan rand som inte gått ur.

Den intressanta frågan är hur en rödgrön regering hanterar Vänsterpartiets syn på samhället. De kommer tvingas kompromissa med uppfattningar och värderingar som inte är rumsrena i ett öppet samhälle.


2 kommentarer

Aleksander Krajisnik · 12 augusti 2010 kl. 19:20

Ett väl skrivet inlägg!

Vidare glömmer de röd-gröna att skattepengar alltid gått från skolan till den privata sektorn – inte minst genom diverse inköp till skolorna, som t.ex. suddgummin, pennor, böcker samt skrivblock. Vidare bör man betänka huruvida inte konkurrens om eleverna förbättrar utbudet samt kvaliteten kring skolorna. Härvid bör även påpekas att ett större antal skolor bättre kan bemästra uppgiften att se till elevernas individuella preferenser och krav då klassrummen blir mindre.

Anna · 13 augusti 2010 kl. 15:06

En del av problemet är att vi får en omfördelning från praktiska till teoretiska program. Om vi tittar på ett vanligt gymnasium som får en viss peng per elev, så slås dessa pengar ihop till en hög och fördelas ojämnt mellan gymnasiets program. Teoretiska program är billiga – praktiska är dyra när de kräver svetsmaskiner, kalibreringar, service mm.

Tar man då rakt av penningen per barn och går iväg med dessa till en skola som enbart har teoretiska program, så blir det en kännbart större slant per barn och det finns utrymme för vinst, som annars skulle ha blivit till läromedel på de praktiska programmen om pengarna hade stannat i den kommunala skolan.

Så emedan det inte direkt handlar om stöld så får vi faktiskt en del resurser som flyttas från kommunala program till friskolor, där de kan tas ut som vinst av privata intressen i och med att friskolorna oftast är specialiserade på olika teoretiska program som är mindre resurskrävande – dvs skolan blir av med resurser som kunde ha använts i verksamheten om de hade hamnat på en skola som hade ett större programutbud.

Jag tycker att det är ett intressant problem, särskilt ihop med alliansens ambition att skapa fler praktikplatser och lärlingsjobb. Kanske man kan lösa situationen genom att knyta fler praktiska program till arbetsplatser? Det är vanligt på mindre orter att skolor samarbetar med stora industrier för att lösa behovet av praktiska utbildningar – finns det en verkstad på industrin så behöver man ju inte bygga en egen verkstad på skolan.

Jag diskuterar gärna det här problemet med teoretiska vs praktiska program! Jag känner att debatten har blivit väldigt fokuserad på vem som gör vinst, och inte tillräckligt mycket på hur friskolorna påverkar programutbudet och resursfördelningen mellan program i den kommunala skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.