Uppenbarligen gick socialdemokraterna till val på en politik de ansåg vara fel för Sverige. Det framgår när man följer den socialdemokratiska valanalysen. Ylva Johansson, Thomas Östros, Morgan Johansson och alla de andra förklarar nu att de inte trodde på politiken. Men varför kampanjade de för den?
Det är en fråga som har sin poäng mot bakgrund av debatten på G20 mötet i Sydkorea och bristen på resultat där. Den oro som präglar världsekonomin har till synes kommit att handla om valutafrågor. Men i grunden handlar det om olika ekonomiers konkurrenskraft. Sverige tillhör dem som har ett exportöverskott, liksom Tyskland och Kina. Samtidigt har länder som USA, Frankrike, Storbritannien och många andra länder exportunderskott, eller importöverskott om man vill uttrycka det så. Det visar både på bristande produktivitet och utgiftskontroll.
Det är lätt att skylla på valutaproblemen när grundproblemet ligger i de egna händerna. Det säger inte att valutafrågorna har betydelse men att den politik som förs i de olika länderna ännu större. Och den kan man göra något åt, om man vill. Socialdemokraterna gick till val på en politik som hade lett Sverige in i ökad konsumtion och ökade underskott. Det kunde man redan före valet se var fel. Det är intressant att notera att även s nu inser det.