Hoppa till innehåll

Mörkrets krafter vinner på mörkret

Upploppen i Storbritannien har lett till en diskussion om det ska vara möjligt att stänga av Internet, Facebook och Twitter. Svaret på den frågan är att det ska det inte vara. Skälet är enkelt. Fria samhällen får sin styrka genom den fria informationsförmedlingen och slutna samhällen drabbas när informationen inte kan kontrolleras.

Det är världens diktatorer som ska frukta det okontrollerade informationsflödet, inte världens rättstater. I en rättstat bidrar det fria informationsflödet till att upprätthålla statens trovärdighet, människors samlade information och de mångas uppfattningar om vad de få som missbrukar samhällets friheter gör. De som för att uppmana till brottslighet använder Facebook eller Twitter, eller varje annan kommunikation via Internet, utnyttjar öppenheten men öppenheten drabbar även dem när de avslöjar sina egna planer. Brotten kan de på en mängd andra sätt.

Det är inte första gången Storbritannien, eller världen i övrigt, sett okontrollerade upplopp och vandalism. Kristallnatten eller Axel von Fersens öde kom inte till genom någon modern informationsteknik utan genom rykten, uppmaningar och förtal. Mobben och mörkrets krafter kan alltid samla sig, desto mörkare desto enklare.

Mörkrets krafter kan alltid använda ljusets men de kan aldrig vinna över de krafter som finns i ljuset. Som avslöjar att det handlar bara om vandalism, utan någon legitim grund, som kan demonstrera hur få de är mot det civila samhällets många goda krafter. När engelsmän har samlats för att rensa upp efter vandalerna har Facebook och Twitter också använts. Och genom Twitter och Facebook har vi fått ett informationsflöde om vad som hände som gör enskild ryktesspridning omöjlig och som dödar falska föreställningar.

Ryktena, okunskapen och utrymmet för att spekulera över varför frihetens släcks ner skadar det öppna samhället mycket mer än vandalism, och lockar till mycket mer av upplopp än klarheten över att det är just bara vandalism. Det tjänar vandalerna på, inte rättsstaten.

Bloggar: Jonssons funderingar, Snällman.