När Carl Bildt i dag presenterade regeringens utrikesdeklaration passade de rödgröna på att presentera sin gemensamma utrikespolitik. De borde de nog inte ha gjort. Det är ett dokument som med all tydlighet visar att det är Lars Ohlys inriktning och syn på världen som präglar den utrikespolitik som en rödgrön regering skulle föra.
Och samtidigt som man säger sig vilja stå upp för FN har man inget att komma med om Sveriges just nu viktigaste operation inom ramen för FN, nämligen Afghanistan. Där spelar demokratin, människors fri- och rättigheter samt kvinnors människovärde inte större roll än att skepsisen till USA får leda till ovisshet om hur Sverige ser på sitt ansvar. Faktum är att det är nätt och jämnt Afghanistan finns med på de rödgrönas jordglob. Landet nämns enbart som sista namnet på länder där det finns mer eller mindre stora interna konflikter, med Indonesien och Filippinerna före. Det är i det landet som Sverige har sin i dag största militära insats, där två svenska soldater stupade för bara någon vecka sedan. Det är som om det inte finns på kartan. Det är en bedrövlig utrikespolitik som måste låtsas som inget om det land där vi har vårt största militära engagemang tillsammans med FN.
En rödgrön regering ska visserligen göra det mesta, från att diskutera med Ryssland om att avveckla kärnvapen till att samtala med länderna i Sydkaukasien, där för övrigt Rysslands invasion av Georgien beskrivs som ett krig mellan Georgien och Ryssland utifrån ingenting. Pliktskyldiga fördömanden av utvecklingen i Ryssland förenas med påståenden om framsteg, i avsnittet om Mellersta Österns diktaturer blir i gammal anti-amerikansk anda den första punkten inte att fördöma diktaturerna utan att fördöma USA´S stöd till en del av regionens regimer. Iran anser man ska kritiseras för sina handlingar, men tanken på att fördöma regimen som sådan för att den är grym och brutal finns inte. Dock understryks vikten av dialog.
När det gäller demokratin Israel tar man emellertid fram de riktigt hårda orden och den kompromisslösa tonen. En rödgrön regering kommer säga sig vilja stödja demokratins krafter i Mellersta Östern genom att isolera och fördöma den enda demokratin och samtala med den mest brutala diktaturen. Det känns inte som om Sverige kommer bli demokratins kraft i världen när Ohly är med om utrikespolitiken. Och vem trodde det? Kanske Sahlin.