På väg hem efter en vecka i Strasbourg. Det kom att handla om jubileum för parlamentets 50 år, debatt inför Europeiska rådet och för min del ändringsförslag kring energimarknadslagstiftningen. De finns och kommer att finnas mer utförligt att läsa på hemsidan. Även när det gäller de finansiella marknaderna har jag lagt lite ändringsförslag.
Under dagen fick jag ansvar för att vara det ekonomiska utskottets rapportör i frågan om the digital dividend och EPP-ED gruppens företrädare i frågorna om better regulation.
I de franska tidningarna i dag var den stora nyheten på fredagen att den siste franske soldaten från la Grand Guerre, det stora kriget, hade gått ur tiden. Född 1897 i Italien kom han som nioåring till Frankrike och Lyon på jakt efter en bättre framtid än vad hans fattiga hembygd gav möjlighet till. Lazare Ponticelli startade tillsammans med en italiensk vän ett företag som 16 åring år 1913. Och året därpå kom det som fransmännen kallar det stora kriget, ett krig som i genomsnitt krävde 900 franska soldaters liv varje dag under de fyra år som det pågick. Sådant sätter sina spår i ett folks minne och en nations historia.
Det är som om Sverige varje dag under fyra års tid skulle förlora 100 unga män varje dag. Tanken är så förförande och främmande att den för mig som svensk känns otänkbar. Men det är en del av den närvarande franska historien, tillsammans med allt som det andra världskriget innebar av döda och stupade.
När första världskriget bröt ut skrev den brittiske utrikeministern Lord Grey i sin dagbok att nu släcks ljusen i Europa och de kommer inte tändas igen under vår livstid. Det fick han rätt i, för första världskriget följdes av det andra och av 50 års mörker i form av den kommunistiska diktaturen i halva Europa och det kalla kriget som . Spanien slets sönder i ett inbördeskrig mellan 1936 och 1939 och kom att liksom Portugal stå under diktatur fram till 1970-talets mitt. Länderna på Balkan efter det kalla kriget i nya krig och etniska rensningar och det var först med utvidgningen 2004 till Central- och Östeuropa och 2007 med Rumänien och Bulgarien som ljusen på nytt började tändas i Europa. Och det fick Lazare Ponticelli uppleva, till skillnad från Lord Grey.
Ett nytt blad i den franska historien, skrev en tidning kring de känslor som den 110 år gamla Ponticellis död innebar. Den siste soldaten från det stora kriget som vållade så mycket lidande och elände. Den historien och det perspektivet lever vi långt ifrån, även med hänsyn taget till att vår syn på historia och symboler är mer lågmäld än fransmännens. Den siste värnpliktige från 1914 skulle för oss inte innebära en påminnelse om de stora tragedierna , än mindre skulle hans bortgång ses som ett nytt blad i vår historia, av det enkla skälet att vi själva inte har den historien. Men Europa har den. Och därmed är den en av många utgångspunkter för vår framtid.
Det finns inget som mer än detta definierar det europeiska samarbetet, engagemanget för integration och ett gränslöst Europa och vår förmåga att bidra till freden och stabiliteten. Och det är vår förmåga att övervinna den gamla tidens konflikter som gör oss förmögna och ansvariga för att ta itu med den nya tidens utmaningar.