Mitt uppe I den gamla stan [BILD1] Piran ligger Lenins gata och längre upp mot torget finns också Engels gata. Den socialistiska tiden har inte helt gått förbi den slovenska staden Porsoroz även om renoveringar och reparationerna av den lilla kuststadens små hus längs smala gränder mer minner om en annan historia. Här har på något sätt italienskt och grekiskt mötts, genom århundraden och genom det kraftfält där det västliga Europa och det östliga har mötts, i den nordvästligaste delen av Balkan. Adriatiska havet förenar här Italiens nordligaste delar med Slovenien och Kroatien, ungefär på samma sätt som Bottniska viken binder samman svenska Västerbotten och Norrbotten med finska Österbotten , där [BILD2]italienska Trieste kan ses som en sydlig motsvarighet till antingen Haparanda eller Torne, inte för att jag tror att någon av dem skulle gilla liknelsen, men ändå, havet är gemensamt och dagens gränser delar bygder och samhällen.
Under fredagen träffade EPP-ED gruppens styrelse ett antal av det slovenska ordförandeskapets företrädare, från transportminister, ekonomiminister, miljöminister och jordbruksminister till utrikesminister och statsminister. I fokus för våra diskussioner var den sammantagna helheten av miljö, klimat, jordbruk, energi och hälsa. Med stigande medeltemperatur ökas vår känslighet för sjukdomar och smittor. Samtidigt innebär växande efterfrågan på förnyelsebara energikällor ett växande tryck på jordbruk. I min inledning till dagens diskussion påpekade jag att frågan om klimat och energipolitik är en renodlad europeisk fråga i så motto att det bara är på europeisk nivå vi kan komma överens om åtgärder som behöver göras i Europa samtidigt som det bara är genom EU som vi kan påverka det internationella samfundet. Utan EU hade det inte funnits en global process för att till 2009 nå fram till konkreta åtaganden för alla världens nationer.
I min inledning till debatten om jordbruk och klimat pekade jag också på att vi nu har en möjlighet att på en gång ge europeiskt jordbruk större möjligheter samtidigt med mindre regleringar och bidrag eftersom den internationella efterfrågan är av den arten att behovet av subventioner för att inte odla är mindre, om man uttrycker det enkelt. Det är inget som franska jordbrukspolitiker håller med om omedelbart, om man uttrycker det försiktigt. Likväl innebör klimatfrågan och de stigande livsmedelspriserna en möjlighet till reformer som på en gång kan leda till större odlade arealer, lägre kostnader för bidrag och en friare världshandel. [BILD3]
Vid sidan om dagens förhandlingar blev det också tillfälle att lite närmare diskutera frågor som rör hur parlamentet ska kunna fatta ett så starkt beslut som möjligt i frågan om ownership unbundling när det gäller energimarknadslagstiftningen. I dagens Financial Times kan man läsa om hur Ryssland med Gazprom nu har slutfört förhandlingar med Libyen om att bygga gasnät till Europa, under Gazproms kontroll, samtidigt som man också diskuterat att investera i nät som för nigeriansk gas till Europa i Gazproms ledningar. I Financial Times läser jag också vännen Mart Laars beskrivning om hur Ryssland nu försöker göra Abchhassien och Sydossetien till delar av rysk lagstiftning och ekonomi.