Hoppa till innehåll

Låt Europa komma i arbete!

En morgon som för min del började på ett seminarium arrangerat av European Voice och Economist om tillväxt och jobb. Mitt inlägg handlade om att vi alla vet vad som behöver göras – flexiblare arbetsmarknad, lägre skatt på jobb, öppna för konkurrens, underlätta för småföretagande, ta bort onödig byråkrati, ta ledningen i den digitala agendan, satsa mer på forskning och fullfölja den inre marknaden för tjänster, energi och telekom – bara det att vi inte gör det.

 

Det beror på tre myter, eller snarare används de som ursäkter för att inte göra något:

 

Tron på att det finns en särskild europeisk social modell, som blir en ursäkt för att inte reformera. Det är fel, för det första är en arbetslöshet på 26 miljoner inte mycket till modell, för det andra har vi i olika delar av Europa olika modeller för välfärd, för det tredje är ingen av dem en ursäkt för att inte reformera. Det är i de delar av Europa vi har reformerat som vi kan uppfylla kraven på en social politik med trygghet för alla.

 

Tanken att vi kan lösa våra problem genom att utgiftsökningar som stimulerar ekonomin. Om det vore sant skulle länderna med stora underskott ha störst tillväxt och vara mest dynamiska medan länderna med kontrollerade offentliga finanser vara de svagaste. Vi har i vissa länder prövat efterfrågestimulanser i mer än 20 år och det har bara lett till att den ekonomiska strukturen blivit anpassad till offentliga utgifter och underskott istället för att den blivit reformerad. Vi behöver utbudsreformer som får fart på ekonomin och kan inte invänta ytterligare år med växande underskott. I de länder som har reformerat har man återupprättat inte bara tillväxt utan också social trygghet.

 

Det finns ingen åtskild real och finansiell ekonomi utan det är en ekonomi. Vi kan inte lagstifta för den finansiella sektorn som om det inte påverkar utvecklingen i ekonomin som helhet. En långsiktigt vikande tillväxt beroende på vikande investeringar kommer att skapa nya finansiella risker, både för banksektorn och för de offentliga finanserna.

 

Europeiska unionen är världens största ekonomi och kan bli världens mest dynamiska marknad om vi reformerar i medlemsstaterna, utvecklar satsning på forskning och utveckling, genomför den inre marknaden fullt ut, även inom energi, tjänster och telekom samt blir ledande i den digitala agendan och ser till att vi får en stabil kapitalmarknad som kan bidra till dynamiska investeringar.

 

Så ser det ut, vi kan genom reformer se till att Europa sätter sig i arbete och företagande, istället för att tro att någon kan skapa arbete och företagande. Om saker och ting får fortsätta att fungera som de har fungerat kommer det också att gå som det gått.