Hoppa till innehåll

Kommissionen drar tillbaka lagförslag om bankstrukturreform

Gunnar Hökmark har ansvarat för bankstrukturreformen som presenterades av Kommissionen för ett antal år sedan med syfte att tvinga fram en separation av affärsbankers trading- och investment-verksamhet från traditionell insättningsverksamhet. Förslaget kom efter finanskrisen för att hantera de risker som de stora systemviktiga bankerna kan utgöra.

”Det är bra att kommissionen nu slutligt har dragit tillbaka förslaget om en Bankstrukturreform, som syftade till att tvinga fram en separation av affärsbankers trading- och investment-verksamhet från traditionell insättningsverksamhet. Förslaget var en del av den överregleringsiver som kom efter krisen 2008 och 2009 men hade fått direkt motsatta effekter. I en tid då vi behöver mer av investeringar hade det försvårats, bankers stabilitet och verksamhet hade underminerats samtidigt som osäkerheten hade riskerat att skapa sina egna systemrisker. Som ansvarig rapportör i Europaparlamentet uppnådde jag en majoritet för att säga nej till separationslagstiftningen och det är därför logiskt att kommissionen nu drar tillbaka förslaget helt och hållet”, säger Gunnar Hökmark.

Så här kommenterar Kommissionen beslutet om att dra tillbaka lagförslaget:

Following its announcement in the 2018 Commission Work Programme, the Commission today formally withdrew 15 pending legislative proposals, after consulting Parliament and Council. In line with the Interinstitutional Agreement of 13 April 2016 on Better Law-Making and the Framework Agreement on relations between the European Parliament and the Commission, the reason for each withdrawal was set out in Annex IV of the Commission Work Programme 2018. The Commission responded in May to the observations made by the Parliament. This annual exercise allows the co-legislators to focus their attention on the priority files that have a realistic chance of making progress, in line with the Joint Declarations on legislative priorities. “

”Det är bra för svenska banker och det är bra för den europeiska banksektorn i sin helhet. Nu bygger vi stabilitet genom kapitalkrav och det tydliga budskapet att bankers förluster måste betalas av ägarna och dem som investerat i verksamheterna, inte stater och regeringar. Vi påbörjar i nästa vecka förhandlingar med ministerrådet om en revidering av bankkrisdirektivet som jag ansvar för”, avslutar Gunnar Hökmark.