Hoppa till innehåll

Iran och Grekland, och Bryssel

I Iran försöker regimen ta nya steg för att hindra människors möjligheter till information. Det är i all sin enkelhet ett erkännande av hur farlig fri information är för en korrupt och brutal diktatur. När informationen är fri faller diktaturer. Det vet diktaturer. Men det understryker också vikten av att hålla internet fritt.

Greklands problem blir allt värre. Och trycket från omvärlden på att man ska göra de reformer man borde ha gjort ökar. Noterar att en del vänsterdebattörer hävdar att detta är ett ingrepp i Greklands oberoende. Så är det inte. Det stora ingreppet i Greklands oberoende har grekiska politiker under årtionden gjort genom att låta reformer stå åt sidan till förmån för gamla tiders samhälle. Självfallet kan Grekland göra som man vill men man får också möta de konsekvenser man därmed väljer. Det finns ingen långivar som har en plikt att låna till ett land som inte kommer kunna betala. Det är den förmågan som den grekiska regeringen måste skapa.

Kommande vecka kommer för min del utspela sig i Bryssel med fokus på spektrumlagstiftningen, utvidgningspolitiken, ett antal ställningstaganden i EPP-gruppen inför nästa vecka i Strasbourg där inte minst långtidsbudgetsfrågorna kommer att stå i förgrunden. Svenska socialdemokrater verkar rätt obekymrat ha röstat för ökade utgifter. Inte så nytt och inte så förvånande men om man tror att lösningen på Europas problem är fortsatta utgifter istället för hushållning och förändring har man inte noterat de problem som nu drabbar land efter land.