SKÅNE. Det är ett EU i gungning som firar 60 år den 25 mars. Lokaltidningen har träffat Österlensbon och EU-veteranen Gunnar Hökmark för att höra hans tankar kring att allt fler européer är skeptiska till unionen.
Efter 22 år som moderat riksdagsledamot valdes Gunnar Hökmark år 2004 in i Europaparlamentet. Sedan dess har han varit en långväga pendlare, berättar han på vårdad skånska.
– Måndag till torsdag är jag i Bryssel, och så hem till Stockholm över helgen. Tänk att jag hållt på så i 13 år, säger han och skrattar till.
Han har alltid fascinerats av Europatanken, av projektet att ena världsdelen – av EU. Och nu mer än någonsin behövs samarbete, menar Gunnar Hökmark.
– Vi har en lång rad problem och utmaningar i vår tid som vi bara kan hantera gemensamt.
Den 25 mars firar EU 60-års-jubileet av Romfördraget. Men det blir ett firande i viss dissonans efter brexit – britternas utträde ur unionen förra sommaren.
– Brexit kom som en överraskning för mig. Jag trodde att britterna skulle stanna kvar. Det är sorgligt att de lämnade.
Men EU – initialt ett fredsprojekt utifrån tanken att länder som samverkar inte för krig mot varandra – har inte bara brexit att bearbeta.
Fler än britterna är skeptiska – för tio år sedan kände hälften av medborgarna förtroende för unionen. Idag är de en tredjedel.
Skeptikerna betraktar EU som en trög, överstatlig koloss, som försämrar för den egna nationen.
EU-kritiska politiska partier har vuxit på sistone, men Gunnar Hökmark tror inte att just brexit har någon nämnvärd inverkan här.
Han tycker tvärtom att det hörts förvånansvärt lite om just den saken från kända EU-kritiska politiker (här nämner han Marie Le Pen, Geert Wilders, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson).
– Jag tror inte att brexit leder till en fördjupad spricka i unionen. Däremot är det en trist paradox att brexit inträffar när vi, som jag sa, verkligen ser behovet av ett samarbete.
Med ”utmaningar i vår tid” syftar Gunnar Hökmark inte endast på minskat stöd bland de egna medborgarna, utan främst på en allt mer turbulent omvärld.
– Om debatten kring EU tidigare förknippats med skilda uppfattningar om den inre marknaden, med överproduktion som köttberg eller för stora vinskördar, så står vi idag inför stora problem utifrån – rysk aggression, Mellanösterns sönderfall, flyktingvågen, den globala ekonomins snabba utveckling som påverkar vår konkurrenskraft, och Donald Trump – med honom riskeras mycket av det som varit grunden för stabilitet och säkerhet. Den transatlantiska länken känns med Trump osäker och då blir det lättare för Ryssland att hota de baltiska staterna. Brexit var taskig tajming.
EU-kritiken är ofta missriktad, menar Gunnar Hökmark.
– Folk blir förbannade på en liten reglering, men även om vi inte varit med i EU så hade vi haft regleringar ändå. Men folk blir irriterade, och då ska vi ha bort EU. Allt är EU:s fel. Jag är missnöjd med den svenska regeringen, men det betyder inte att jag vill ha bort Sverige eller den svenska grundlagen. Jag skyller inte på Sverige som land för att vi har den här rödgröna regeringen.
– De bra sakerna med EU nämns sällan, som fri rörlighet, jobbmöjligheter, att välståndet är högre än någonsin. EU band demokratiska länder samman och formade en ekonomisk gemenskap som gav välstånd, fred och säkerhet.
4 snabba:
Nästa val till Europaparlamentet är år 2019. Då fyller du 67 år. Ställer du upp då?
– Jag bestämmer mig aldrig förrän jag behöver göra det.
Du är född i Ystad och har ett hus i Sandhammaren på Österlen. Vad betyder det för dig?
– Jag släpper aldrig kontakten med Skåne och Österlen. På sommaren vill jag vara där så mycket som möjligt. Där pustar jag ut. Det stämmer faktiskt som reklambyråerna brukar beskriva det – läget är fantastiskt, ljuset, jag älskar att gå där längs havet.
Samarbete mellan M och SD?
– Jag tycker att det är rätt i vissa frågor. Som skattefrågor och företagande. Däremot inte i säkerhetsfrågor, försvarspolitik och invandring. Sådana frågor tycker inte jag att man ska samarbeta med extrema partier som SD och Vänsterpartiet.
Har du någon dold talang?
– Jag kan trolla fram ett spelkort bakom örat, och få det att försvinna framför dig utan att du vet hur.
Wow! Har du haft någon nytta av det?
– Inte ett smack.
Fotnot. Romfördraget undertecknades av Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Italien i Rom den 25 mars 1957 och utgör grunden till EU-samarbetet.