Kväll i Åbo efter EPP-konferens om grannskapspolitik och krispolitiken efter en morgon som började i Bryssel, med en gårdag som bland annat handlade om telekom och frågorna om välfärdens förnyelse i Europa.
Har tidigare i dag lämnat in mina samtliga lagförslag kring den europeiska forskningspolitiken. Min främsta strävan är att säkra att den gemensamma forskningspolitiken fokuserar på excellens, som kan attrahera internationell forskning, internationella företag och som kan leda till globala centra för kunskap och forskning.
I Finland slående hur finska företrädare här i formen av den finske statsministern Jyrki Katainen och Europaministern Alexander Stubb delar den uppfattning och attityd som också präglar den svenska regeringen, nämligen att krisen måste hanteras genom att attackera dess problem och orsaker, inte genom att låna och investera mer. Mer storslagna lösningar om nya strukturer måste bedömas utifrån om de ger bättre förutsättningar att fatta de beslut som krävs, inte bara utifrån tron att europeiska lösningar automatiskt ger politik. Och de kan i vilket fall som helst inte ersätta en politik som möter dagens problem nu.
Seminariet kring grannskapspolitiken med bland andra Alexander Stubb och Carl Bildt kom att handla om hur europeisk politik kan stödja de goda krafternas utveckling i vårt närområde. Där är handel och energipolitik grundläggande förutsättningar som på olika sätt kan förändra de samhällen det handlar om. I min inledning pekade jag på att detta är utmaningar som måste hanteras nu, parallellt med den ekonomiska krisen, inte i tron att man kan ta itu med dem om några år. Då kan vi redan ha förlorat slaget om demokrati och rättstat i länder som just nu formar sin väg.
Några inledande steg i arbetet som rapportör med bankkrislagstiftning och frågorna om en bankunion har det också hunnit bli. De skilda uppfattningar och intressen som finns vill jag försöka möta genom att definiera gemensamma uppgifter som gör bankunionen till verklighet utan att den utmålas som ett försök att ta över medlemsstaternas ansvar för den ekonomiska politiken. Det finns skäl att vara skeptisk till många av de förslag till tulipanaros som nu florerar men desto fler skäl finns det att pröva de förslag som kan ge ökad stabilitet på kort och lång sikt.