Hoppa till innehåll

Hur ser S på samarbete med Vänsterpartiet? – replik i Svenska Dagbladet

  • av

Fem socialdemokratiska Europaparlamentsledamöter varnar i en gemensam artikel för Sverigedemokraterna i en regering. Det gör de rätt i.

Sverigedemokraterna står för en invandringspolitik baserad på främlingsfientlighet istället för rättsstatens strama regler för invandring som Moderaterna vill ha. Sd har en långvarig tvivelaktig relation till Ryssland, inte minst när de har motarbetat stöd till Ukraina och försökt förhindra sanktioner mot Ryssland. Synen på Ryssland visade sig senast när Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan Frankrikes Macron och den ryska regimens Putin.

Sverigedemokraterna säger nej till att Sverige ska vara med och forma vår gemensamma framtid inom ramen för EU och vill på grund av inskränkthet isolera Sveriges ekonomi från den europeiska marknad som är avgörande för vårt välstånd. Till detta kommer att de säger nej till all form av samarbete med Nato. Sverigedemokraterna är inte att lita på när det gäller säkerhet och värnet av friheten.

Socialdemokraterna tar regeringen i Österrike som exempel. Det är lätt att hålla med dem även där. En utrikesminister som inbjuder Putin till en privat bröllopsfest för att där motta en rysk militärorkesters uppvaktning och sedan böja knä inför despoten är illavarslande och ett tecken på en relativisering av demokratins och rättsstatens principer som vi ser även i Polen, Ungern och Rumänien.

Nu har Ulf Kristersson och vi moderater upprepade gånger understrukit detta och gång på gång klargjort att det inte är aktuellt med samarbete med Sverigedemokraterna.

Problemet som Socialdemokraterna inte berör är att den relativisering de varnar för är ett faktum i Sverige genom Socialdemokraternas djupa samarbete med Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har ett veto över budgetpolitiken, inklusive försvarsanslagen. De har drivit fram en populistisk utgiftspolitik och gjort politik av den kommunistiska parollen att ”vinst är stöld”.

Den politiken har i många länder lett till förskräckelse, både för ekonomi och för demokrati. Allvaret understryks av att Vänsterpartiet faktiskt vill upphäva privat ägande, så som otaliga kommunistiska regimer tidigare, med tragiska konsekvenser och en totalitär stat som följd.

I den världsbild som Vänsterpartiet beskriver i sitt partiprogram finns inte ett ord om Ryssland, vare sig som hot eller som krigförande land i Ukraina eller Syrien. Inget om desinformations- och påverkanspolitik som svenska myndigheter och statsministern varnar för. Tvärtom redovisar man en världssyn som är exakt den som Moskva genom sin desinformationspolitik försöker sprida, nämligen att det är EU, USA, Nato och Japan som hotar världsfreden och Europas säkerhet.

Om Stefan Löfven nu utvecklar samarbetet med detta parti genom att ta med det i en regering blir Sverige ett unikt land i Europa. Vi skulle då få statsråd som sprider Moskvas världsbild och som vill upphäva privat ägande.

Frågan måste därför ställas till Socialdemokraterna: hur ser de på samarbetet med Vänsterpartiet? Kan de garantera att det avvecklas under nästa mandatperiod?