Som jag skrev häromdagen beror den svenska ekonomins relativt höga tillväxt på att vi är ett land som i hög grad drar nytta av globaliseringen.
Det gör vi för att vi har företag som tidigt utvecklats till internationellt ledande företag under en tid av innovativ förändring i det svenska samhället. Problemet är att vi i dag inte har denna utveckling, vi har för lite stöd för innovationer, nyföretagande och ledande kunskapsutveckling. Den svenska arbetsmarknaden fungerar inte bra, den pressar samman istället för att stimulera utveckling och utbildning, Sverige ligger sämst bland andra europeiska länder när det gäller nyföretagande och vårt försprång inom telekom och medicin håller på att ätas upp i den mån detta inte redan har skett. Vår ekonomin vilar på minnen från fornstora dar och det är allvarligt i en tid då nytt företagande och kunnande växer fram i hela världen.
På dagens
DN debatt diskuterar SNS-forskaren Birgitta Swedenborg tillsammans med amerikanska forskare denna svenska situation. Värd att läsa både för dem som tror att den svenska ekonomin fungerar bra, att vår arbetsmarknad inte behöver reformer och att utrymmet för nytt företagande är tillräckligt. Ett uttdrag ur SNS -rapporten finns här