Nyhetsbrevet Frihetens värden 2008-10-22
Frihetens värden om veckan i Strasbourg
Käre läsare,
En vecka som var och är intensiv. I detta brev lite om finansiella frågor och kapitaltäckning, franska ordförandeskapet och den fria rörligheten som attackeras av socialdemokrater som vill riva upp utstationeringsdirektivet på grund av Laval-domen. Det lyckades de inte få med sig parlamentet på.
Den som vill gå med i den nystartade Facebook gruppen Frihetsvänner för Hökmark kan göra det här http://www.facebook.com/group.php?gid=30062453509
Glöm inte min blogg www.gunnar.moderat.se .
==Finansiell stabilitet kräver mer än kapitaltäckning ==
Måndagen inleddes för min del med en debatt i ekonomiska utskottet, som handlade om den finansiella krisen och de krav som den ställer när vi diskuterar framtida kapitaltäckningskrav. Jag framhöll i debatten att banksystemet inte ensamt kan bära bördan av att ge det finansiella systemet stabilitet. Det krävs också makroekonomisk stabilitet, stabila offentliga finanser och en oberoende penningpolitik som bidrar till stabilt penningvärde.
Ett system med mer transparens, bättre och heltäckande tillsyn och ett regelsystem som motsvarar det faktum att den moderna tidens moderna marknader är globala hade kunnat hjälpa men inte avvärja den kris som kom från att amerikanska statliga bolåneinstitut drev på en utlåning till låntagare som saknade kreditvärdighet på den ordinarie finansmarknaden, eller att den amerikanska centralbanken under lång tid upprätthöll en extremt låg ränta trots en växande fastighetsbubbla driven av billig utlåning.
Det långvariga amerikanska bytesunderskottet har utöver detta underminerat den amerikanska ekonomin med en finansiell sektor som växte i en form som inte motsvarade en ekonomiska tillväxten. Inget av dessa problem kan åtgärdas genom krav på banker och försäkringsbolag. En makroekonomisk politik som ger instabilitet kan aldrig balanseras av kapitaltäckning av det skälet att värdet på tillgångar alltid beror på den samhällsekonomiska stabiliteten. De erfarenheter vi nu ska dra av den finansiella krisen måste därför också innebära slutsatser för den ekonomiska politiken och inte leda till att vi reglerar den finansiella marknaden så att den inte kan fungera med den dynamik och innovationsförmåga som en modern ekonomi ställer. Debatten och arbetet om kapitaldirektivet kommer jag att återkomma till.
== Utstationeringsdirektivet ligger fast ==
I tisdags debatterades utstationeringsdirektivet som grundar sig på en rapport författad av socialdemokraten Jan Andersson. Rapporten grundar sig på socialistgruppens missnöje med bland annat Laval-domen. För att upprepa vad den innebar handlade den inte om rätten till kollektivavtal utan om rätten att arbeta i ett annat land så länge man uppfyller utstationeringsdirektivets krav att man ska ha löner och förmåner som uppfyller de krav som ställs i värdlandet i form av minimilön eller lägsta lönenivåer. Laval hade löner som var inom ramen för Byggnadsarbetarförbundets löner i Stockholmsområdet och de anställda hade ett lettiskt kollektivavtal. Byggnads ville att de istället skulle ha ett kollektivavtal med den egna organisationen. Domstolen sa att det faktum att man har ett kollektivavtal från ett annat EU-land inte ger facket rätt att vidta stridsåtgärder så länge man uppfyller de krav som ställs på löner och förmåner.
Utifrån detta ville Jan Andersson och socialistgruppen att utstationeringsdirektivet skulle skrivas om- med innebörden att det skulle bli svårare att arbeta utomlands. En sådan process skulle leda till att krav på krav lades till, till hinder för den fria rörligheten. Jan Andersson var i sin rapport mycket klar på vad som skulle göras, med ett tydligt krav på kommissionen, och här kommer de paragrafer som handlade om vad kommissionen skulle komma med förslag om:
22. Europaparlamentet välkomnar i detta sammanhang kommissionens uttalande från
den 3 april 2008, där den tydligt förklarar att den kommer att fortsätta att bekämpa social
dumpning och att friheten att tillhandahålla tjänster inte är överordnad de fackliga
organisationernas grundläggande rättigheter.
23. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se över utstationeringsdirektivet och
överväga följande frågor:
? En ny rättslig grund för utstationeringsdirektivet för att förbättra skyddet av
arbetstagarna. Utstationerade arbetstagare inom tjänstesektorn ska anses utnyttja rätten
till fri rörlighet för arbetstagare och inte rätten till fri rörlighet för tjänster.
? En möjlighet i direktivet för medlemsstaterna att i lagstiftning eller kollektivavtal
hänvisa till de avtalsenliga löner som normalt gäller på arbetsplatsen i
värdmedlemsstaten, vilket fastställs i ILO:s konvention nr 94, och inte bara
minimilön.
? En begränsning av den tid som arbetstagare kan anses vara utstationerade till en
annan medlemsstat än den medlemsstat där de har sin ordinarie anställning inom
ramen för tillhandahållande av tjänster. Efter denna period bör bestämmelserna om fri
rörlighet för arbetstagare gälla, dvs. värdmedlemsstatens bestämmelser om löner och
arbetsvillkor ska tillämpas fullt ut.
? En ännu tydligare förklaring om att det enligt direktivet och annan EU-lagstiftning inte
är förbjudet för medlemsstater och fackliga organisationer att kräva förmånligare
villkor för arbetstagarna.
? Erkännande av en bredare uppsättning metoder för att organisera arbetsmarknaderna
än de som för närvarande om fattas av artikel 3.8.
24. Europaparlamentet anser att parlamentet, rådet och kommissionen
Så långt Andersson själv. Dessa krav hade i praktiken inneburit en lagstiftning som gjort det svårare för löntagare från olika länder att arbeta i ett land om facket där ville stänga den möjligheten. Det var ju det Byggnads lyckades med trots att Laval-löntagarna hade löner som låg inom ramen för Byggnads avtal.
Så blev det inte. Redan i utskottet föll kravet på kommissionen att göra en översyn bort. Istället blev det till att förslag att i den granskning av direktivet som kommissionen redan inlett inte utesluta en översyn av delar av direktivet. Och det är svårt att på förhand utesluta något. Men något krav på förändring var det inte.
Detta framhöll jag i debatten : http://gunnar.moderat.se/?use=artikel&id=1617 Och i dag lyckades vi driva igenom ytterligare förändringar:
27.Europaparlamentet välkomnar att kommissionen nu anser sig vara redo att på nytt se över den inre marknadens konsekvenser för arbetstagarnas rättigheter och kollektivförhandlingar.
28. Europaparlamentet anser att denna översyn inte bör utesluta en partiell översyn av utstationeringsdirektivet. En eventuell översyn av det direktivet bör göras efter en grundlig analys på nationell nivå av de verkliga utmaningarna när det gäller olika kollektivavtalsmodeller. Översynen, om en sådan anses lämplig, bör särskilt ta upp frågor som tillämpliga arbetsvillkor, lönenivåer, principen om lika behandling av arbetstagare i samband med den fria rörligheten för tjänster, respekt för olika arbetsmarknadsmodeller och utstationeringens varaktighet. Ingen kan påstå att dessa texter är litterära mästerverk men det som står står, och inget annat.
Det är en skrivning som inte ställer något krav på kommissionen men som istället understryker att man ska utgå från hur det fungerar nationellt i dag. Det är så vi gör i Sverige, liksom i andra länder.
Detta är sannerligen ingen seger för Andersson och socialistgruppen utan ett bakslag. Trots att rapporten kom att innehålla mycket annat som jag och vi moderater röstade emot,, liksom EPP-ED gruppen, var detta det centrala i rapporten, om parlamentet skulle kräva av kommissionen en förändring av direktivet, som hade öppnat för alla möjliga nya krav, eller inte. Och det blev inget krav. Det var ett bakslag för socialdemokraterna , ett bakslag som fick mitt och andras stöd.
== Det franska ordförandeskapet ==
Under onsdagen rapporterade Nikolas Sarkozy från det franska ordförandeskapet. Den som vill kasta sig in franskan är välkommen att läsa ett mycket vitalt och franskt anförande http://www.europarl.europa.eu/sce/data/cre/doc/S0000913.doc där han med viss rätt är stolt över det franska ordförandeskapets resultat så längt. Att stoppa ett krig och förhandla fram ett vapenstillestånd är inte dåligt, även om det sannerligen kan finnas skäl att vara kritisk till hur sexpunktsavtalet med Ryssland utformades. Men det var handlingskraft, liksom förnyade samtal för att driva fram ett militärt tillbakadragande.
Att därefter hantera en finanskris är också handlingskraftigt, inte minst att samla Euroländerna till en rekapitaliseringsstrategi som byggde på Gordon Browns modell, som han presenterade för Eurozonens ledare på möte i Paris, som i sin tur byggde på den svenska strategin från början av 1990-talet. Och nu klimatfrågan som berör bilar, utsläppsrätter, bördefördelning samt krav på politiken för förnyelsebara bränslen. Det kommer inte bli lätt men är likväl nödvändigt om Europa nästa höst under svenskt ordförandeskap ska kunna få andra delar av världen att ta del i en förnyad klimatpolitik.Hade han bara låtit bli att föreslå statliga välfärdsfonder för att förhindra utländska investemestringar i Europa hade det mesta varit väl.
I den efterföljande Rysslandsdebatten http://gunnar.moderat.se/?use=artikel&id=1618 kritiserade jag dem som på olika sätt ursäktar den ryska invasionen i Georgien och underströk att europeisk öppenhet måste förenas med fasthet när det gäller de krav som allt samarbete måste bygga på.
== I morgon budget, i kväll moderatmiddag med Bea och Tobias ==
I morgon röstar vi om budget där vi moderater verkar för sänkta jordbrukssubventioner och fokusering på det som är unionens stora och gemensamma utmaningar. Och i kväll blir det moderatmiddag med de nedresta statsråden Ask och Billström som är här för att förbereda sitt samarbete med parlamentet hösten 2009. Och det är stora frågor det kommer att handla om, från det rättsliga samarbetet till en ny migrationspolitik. Om en stund får jag se hur de har klarat dagen i Strasbourg så långt. Nu gruppmöte i EPP-ED gruppen för min del.
Hälsningar,
Gunnar
==================================