Skapa ett internationellt institut för forskning om den fria handelns betydelse för välfärd och utveckling. Det föreslår moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar Hökmark i en riksdagsmotion. Sverige bör utnyttja sitt ordförandeskap i EU till att ta ett sådant initiativ med syfte att institutet skall placeras i Stockholm.
– Institutet bör verka i nära kontakt med universitet, forskningsorganisationer och de internationella samarbetsorganisationer som bidrar till den fria handelns internationella struktur. Särskild uppmärksamhet bör ägnas akademiker och forskare i den tredje världen liksom från de nya ekonomier som nu växer fram i den fria handelns spår.
– Över allt där vi har sett den fria handeln har den gett människor möjlighet att ta del av varor och tjänster som de annars aldrig hade kunnat få pröva. Samtidigt har den fria handeln gett dem en möjlighet att genom eget arbete och företagande skapa ett värde och en välfärd som annars aldrig hade varit möjlig.
– Trots detta finns det ständigt grupper och politiska rörelser som vill ifrågasätta den fria handeln. Ofta är det ekonomiska egenintressen som är styrande. Andra gånger är det ren okunnighet, rädsla för det nya eller främlingsfientlighet som leder till protektionism.
Både kyrkliga organisationer, politiska rörelser och en ny framväxande generation har rätt att kunna få dra nytta av en analytisk och akademiskt formad bild av hur den välfärd vuxit fram som många människor i världen lever i men som alltför många saknar, säger Hökmark.