Hoppa till innehåll

Från Österlen till Bryssel och ett EU de rödgröna erkänner finns

En dag som för min del började på ett sommarljust Österlen för att sedan via Köpenhamn ta mig till Bryssel, där det i och för sig också är sommar men ändå något mer betong och sammanträden.

I media noterade jag att de rödgröna nu har uppfattat att Sverige är medlem i EU och inte tänker låta kampen emot detta dominera en eventuell rödgrön regering. Snarare är de i sin vänsterpolitik villiga att låta EU ta på sig nya kompetenser där de rödgröna vill reglera mer, och det gäller de flesta områden. Men det är ett framsteg att medlemskapet även för de rödgröna är utgångspunkten i deras eget reality-check.

I parlamentets ekonomiska utskott handlade diskussionen något om konsekvenserna av G20 mötet, inte minst i behandlingen av det framtida kapitaltäckningsdirektivet, som syftar till att reglera hur mycket bankerna ska ha som eget kapital i förhållande till vad de lånar ut. Det låter som en teknisk fråga, och är det, men den avgör hur banker ska kunna finansiera investeringar och ge lån överhuvudtaget. Ju strängare krav på kapitaltäckning, desto mindre kan de låna ut, och desto mindre investerat blir det.

Detta enkla sammanhang präglar inte debatten som sådan. Tvärtom finns det föreställningen att finansmarknader är ett djur som nu ska bestraffas för den ekonomiska krisen. I skenet av den stora omvälvning av världsekonomin som vi har sett de senaste 20 åren är det inte lika självklart, om man ser till de stora obalanser som har funnits och finns mellan världens ekonomier. Vi ser det just nu i de mycket stora budgetunderskotten här och på andra sidan Atlanten, samtidigt som vi ser högtillväxt i länder som Kina, Indien och Braslien.

Jag påpekade att vi måste se på ekonomin i ett helhetsperspektiv, regler inom finanssektorn som hotar investeringar och tillväxt underminerar i själva verket de tillgångsvärden som är banksektorns tillgångar. Om det var något systemfel vi såg under finanskrisen var det just att banker och försäkringsbolag tvingas sälja sina tillgångar tillfallande värden när det är ekonomisk kris. Det är en reglering som jag anser vi bör ändra på, och i stället utveckla en riskbaserad kapitaltäckning.

Under dagen och veckan kommer det för min del handla om att följa upp förra torsdagens beslut i Byrån för Euronests parlamentariska församling, i avsikt att se till att denna blir av, att Vitryssland inte isoleras men heller inte godkänns som legitim regim.

Vidare ska jag förbereda arbetet med EPP ekonomiska arbetsgrupp och försöka se till att direktivet om alternativa investeringsfonder blir så bra som möjligt. Och så blir det sommaravslutning för den svenska delegationen till EPP gruppen, även om våren här varar ännu i två och en halv veckor.