IMF-mötet i slutet av förra veckan demonstrerade tydligt riskerna för att den grekiska krisen ska drabba den globala ekonomin. Förutom akuta krisåtgärder krävs ett regelsystem för stabila offentliga finanser och en politik för de reformer som ger tillväxt och därmed förmåga att hantera skuldbördan.
En avgörande viktig reform kan komma på plats redan denna vecka. I dag röstar Europaparlamentet om den reviderade stabilitetspakten med tydligare regler om budgetmål, underskott och skuldbörda. Den har genom parlamentets behandling kommit att bli skarpare än den som medlemsstaterna enades om.
Det blir svårare för de stora medlemsländerna att gå emot kommissionens förslag till sanktioner och åtgärder när det gäller framväxande underskott och skuldbördor. De medelfristiga budgetmålen ställer tydligare krav på överskott i goda tider. Kraven på en oberoende statistik syftar till att undvika manipulerade eller friserade siffror.
Ett ja till detta lagstiftningspaket kommer att bidra till en ökad trovärdighet för europeisk ekonomi. Ett nej i parlamentet kommer däremot att tolkas som ett nej till en seriös budgetpolitik och en politisk oförmåga att hantera skuldkrisen. Det skulle slå hårt mot EU och mot Sverige.
I en förberedande röstning avstod fyra av fem svenska socialdemokrater i alla de delar som har betydelse för regelsystemet medan en av dem röstade för. Den socialistiska gruppen röstade emot. I dag kan förtroendet för europeisk ekonomi mycket väl hänga på fyra socialdemokratiska röster i Europaparlamentet. Så små är marginalerna.
Frågan som de svenska socialdemokraterna nu måste ge besked om är om de kommer att rösta för den nya stabilitetspakten eller om de kommer att agera mot den genom att avstå eller rösta nej.
Det är ett viktigt besked till svenska folket som bör redovisas innan omröstningen. Det handlar om svenska jobb och svensk tillväxt.
GUNNAR HÖKMARK (M)
vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP