Lika viktigt som det är att slå vakt om ett öppet och fritt europeiskt samarbete lika viktigt är det att se till att beslut inom EU bidrar till ett öppnare och mer konkurrenskraftigt Europa.
För min del tillhör det en av vår tids största framgångar att EU har kunnat utvecklas. Det har bidragit till frihet och fred på ett sätt som ingen tidigare europeisk generation har kunnat uppleva. För människorna som en gång levde bakom järnridån är EU ett tydligt uttryck för att demokratin och rättsstatens och demokratins regler ska gälla för deras liv och i deras samhällen. Genom den Europeiska unionen har vi en öppenhet och en konkurrens som har gett europeiska medborgare en fri rörlighet i Europa, en gemensam marknad för varor, livsmedel och tjänster liksom en konkurrens som har gett flygresor som kostar en tiondel av vad de en gång kostade, en avreglering och konkurrens inom telekom som på 1990-talet gjorde Europa ledande och en möjlighet att fatta gemensamma beslut om allt det som är gemensamt.
Det gäller vår miljö, fisken i våra hav, den inre marknaden med gemensamma regler, klimatpolitiken, insatser för fred och säkerhet och en öppenhet mot våra grannar. Nu i somras trädde patientrörlighetsdirektivet till, vilket innebär att vi får rätt till sjukvård i andra medlemsstater om vi inte kan få den hemma. Studenter kan läsa vid alla europeiska universitet. Det blir från och med nästa sommar fritt fram att surfa på de lokala teleoperatörernas nät i andra länder utan att betala för roaming, bara för den kostnad som finns i det landet man besöker.
Det finns bara fördelar med att vi kan fatta gemensamma demokratiska beslut. Men det innebär inte att de beslut som fattas är bra, lika lite som det finns någon automatik i att beslut i Katrineholms fullmäktige blir bra bara för att man kan fatta dem där, eller för att besluten i Sveriges riksdag blir bra bara för att vi har en riksdag. Det finns alltid ett politiskt ansvar för att besluten inom EU liksom överallt annars lever upp till den politik vi vill utveckla våra samhällen med.
Europeiska unionen är ett stort steg framåt för Europa. Nu måste vi se till att EU för en politik som utvecklar Europa vidare. Det gör vi inte genom skatter, underskott och regleringar utan genom stabila offentliga finanser, forskning och företagande över gränserna. Då kan världens största ekonomi bli världens mest konkurrenskraftiga marknad. Då kan vi ge Europa en stark röst i världen, för frihet och demokrati.
Gunnar Hökmark, (M) vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP