Hoppa till innehåll

Fem råd till ett Europa i behov av nytt ledarskap – gästkrönika i BT

Vi lever i en tid då det spelar roll vilka beslut som fattas och därmed också vilka som fattar besluten. Det är enkelt att se att Europa är i en djup kris och kräver ett nytt ledarskap.

Plötsligt är inte Europa, eller västvärlden, lika dominerande längre. Kina är en av världens största ekonomier och världens mäktigaste diktatur. Länder som Ryssland kräver på nytt ett växande inflytande över den globala utvecklingen. I Indien finns en snabbt växande ekonomi med demokratin som bas men med lite bekymmer för mänskliga fri- och rättigheter i andra delar av världen.

I Nordafrika söker sig människor och samhällen en ny utveckling där valet står mellan rättsstat och en ny tids förtryck.

Demokratin är inte självklar där och det är inte självklart att Europa kommer att vara ledande när det gäller välstånd och synen på människors rätt.

Den politik som förs i Europa de kommande tio åren kommer att forma en ny tid på samma sätt som tiden efter andra världskriget formade en värld delad mellan öst och väst och mellan slutna samhällen i stagnation och öppna samhällen i tillväxt.

Risken idag är att diktaturerna och demokratiförnekarna vinner ökad styrka ekonomiskt eller politiskt. Möjligheten är att demokratins krafter vinner ökad terräng även där diktaturerna står som starkast idag.
Risken är att de nya ekonomierna växer om oss och konkurrerar ut oss så att det drabbar vårt välstånd.

Möjligheten är att deras ekonomier och deras marknader blir till en växande exportmarknad som driver fram en utveckling av kunskapsekonomi och företagande i Europa. Det beror på vad vi gör.

Vi måste stärka Europas konkurrenskraft. Det är det första. Det kräver besparingar i offentliga budgetar, tillväxtreformer inom näringsliv och arbetsmarknad samt stabila men dynamiska finansmarknader och en inre marknad som är helt och hållet öppen för europeiska företag.

Då kan Europa utnyttja sin roll som världens största ekonomi genom att med världens största marknad låta de mest dynamiska företagen växa fram här.

Det andra är att vi måste investera ännu mycket mer i det som är vår viktigaste infrastruktur, nämligen bredband och internet. Det är avgörande för att vi här ska få den snabbaste framväxten av nytt företagande och av informationssamhällets alla tjänster. Från handel till medicin och sjukvård.

För det tredje måste vi göra Europa till ett globalt centrum för forskning och kunskap. Vi måste satsa och investera mer i forskning och i våra lärosäten. Och vi måste satsa på utvecklingen av världens bästa lärare. Inte med lite bidrag här och där utan genom att skapa karriärvägar och lönesättning som gör läraryrket till ett av de mest attraktiva. Och Sverige bör så mycket som möjligt göra sig till ett centrum för europeisk forskning och utveckling.

För det fjärde måste vi visa att vi menar allvar med att värna mänskliga fri- och rättigheter. Vi måste ställa krav på det när vi möter andra delar av världen. Vi får inte ursäkta förtryck eller övergrepp med att någon kommer från en annan del av världen eller att det är så det går till långt där borta. I den värld vi lever i innebär en acceptans eller tolerans av förtyck ”där” att det legitimeras även ”här”.

För det femte måste vi se till att världen kan utvecklas med växande välfärd som ger öppna samhällen just de möjligheter som bara öppna samhällen kan utveckla.

En öppnare världshandel och krav på att de framväxande ekonomierna låter sina medborgare konsumera det de tjänar ihop, istället för att bygga upp överskott till staten, kan vitalisera världsekonomin och ger mer demokrati.

Ja, det finns mer att göra, men det kan göras och det spelar roll vilken politik som förs.

Gunnar Hökmark
europaparlamentariker (M)