Frågan om Turkiets medlemskap i EU är i grunden enkel. Den gäller om vi vill ha ett demokratiskt och rättstatligt Turkiet med lika rättigheter för män och kvinnor både i lag och i verklighet som medlem eller om vi vill ha ett Turkiet som väljer sin egen väg, med riktning mot Moskva eller Teheran eller som blir rov för saudiarabisk wahabism.
Det är en av de stora styrkorna med den europeiska utvidgningsprocessen att den utvidgar demokrati, marknadsekonomi, rättstat och det öppna samhällets grunder.
En tillgång för Europa
Ett Turkiet som är ett modernt europeiskt samhälle är en tillgång för Europa och det europeiska samhället. Det kommer att bidra inte bara till säkerhet och stabilitet utan också vara ett tydligt exempel på att muslimsk tro går att förena med en sekulär och demokratisk stat. Även i den delen skulle ett turkiskt medlemskap stärka Europa och de värden som binder EU samman. I en orolig del av Europas gränsområden, nämligen Kaukasien skulle ett turkiskt medlemskap ge EU en större förmåga att bidra till demokrati och stabilitet.
Framförallt skulle ett medlemskap betyda framtidstro och möjligheter för Turkiets medborgare, oavsett tro eller etniskt ursprung och oavsett ålder. Det finns många värden med ett turkiskt medlemskap i EU, för Turkiet, för dagens EU och för Europa.
Det är uppenbart att Sverige har kommit att bli en ledande politisk kraft mot dem som av olika skäl motsätter sig turkiskt medlemskap. Det gäller i rådet och det gäller i parlamentet. Därför välkomnar jag att Inger Segelström och svenska socialdemokrater står bakom de mål som även vi moderater verkar för, i regeringsställning och i Europaparlamentet (Europaportalen 080424).
Ett brett stöd avgörande
Problemet är kanske inte så mycket motståndarnas antal som att motståndarnas ihärdighet bidrar till att minska entusiasmen och beslutskraften. I den delen handlar striden enligt min mening inte om man uttalar att medlemskapsförhandlingarna enbart ska avslutas med medlemskap eller om de också kan leda till andra anslutningsformer när förhandlingarna väl är genomförda.
Det viktiga är att det finns ett så brett stöd som möjligt för att bedriva medlemskapsförhandlingar som till sin natur just handlar om medlemskap. I den delen är det viktigt att Europas regeringar klargör att framgångsrikt genomförda förhandlingar också kan leda till medlemskap om Turkiet då vill.
Det finns en mycket klar majoritet för detta i parlamentet och i min partigrupp EPP-ED som är den största i parlamentet. Där har vi svenska moderater varit ledande i att ta strid för ett ja till medlemskapsförhandlingar och har fått en majoritet bakom oss.
Den ska vi vårda och inte stöta ifrån genom att göra olika ändringsförslag till större frågor än vad de är. Inger Segelström är vare sig ensam eller den ende som driver denna viktiga utvidgningsfråga.
Gunnar Hökmark (m)
Gunnar Hökmark är vice ordförande i EPP-ED gruppen