Det är inte alls underligt att grannländer tenderar att rösta på varandra. Det är ett utryck för kulturell närhet. Så har det alltid varit. En del kan högfärdigt avfärda andra länders bidrag med att andra är omogna, så har vi svenskar gjort rätt många gånger även mot våra grannländer utan att klaga på att de röstat på oss i tidigare tävlingar.
Nu retar de sig på att andra delar av det nya Europa gynnar sina grannländer istället för att göra som våra grannländer. Samtidigt ser vi varje år nya vinnarländer, som får flest röster när alla länder röstar, vilket är ett uttryck för att Europa är större än Norden eller Västeuropa, att nya länder kan ta plats och att Europa förändrats.
Det är en nyttig erfarenhet för varje europé. Och det är roligt. Det säger moderaternas förstanamn till Europaparlamentet Gunnar Hökmark, som gärna understryker att han inte utger sig för att vara schlagerexpert men retar sig på förståsigpåare som underkänner schlagerfestivalen och andra länder bara för att de anser att fel låt vann.