Utan euron hade de valutabråk vi sett på global nivå varit Europas verklighet. Devalveringar hade avlöst varandra som konkurrensmedel samtidigt som de på en inre marknad hade utlöst motaktioner i form av protektionism. Europa hade vare sig blivit starkare eller mer konkurrenskraftigt av det.
När vi i dag ser hur Irland har kommit ytterligare några steg på vägen mot att få en europeisk garanti är det inte för att Irland behöver det just nu utan för att undanröja tveksamheter som kan påverka andra länders banksystem och förtroende. Utan euron hade Irland stått mer ensam och svagare. Och det är inte euron som skapat bankkris och stora underskott, lika lite som det är euron som gjort detta i Storbritannien.
Under gårdagen kom jag vid ett antal olika tillfällen att diskutera krisen på Irland och i andra länder mot bakgrund av den budgetkonflikt som nu seglat upp och där många i parlamentet vill driva de egna kraven så långt som möjligt. I ett Europa som redan står i underskottskris i många länder, med risk för en misstro som kan fälla inte bara banker, vore det ansvarslöst att sätta formerna för den kommande långtidsbudgeten före förmågan att nu kunna komma överens om budgeten för nästa år. Kan vi inte det kan många långivare runt om i världen med rätta ifrågasätta vår förmåga att fatta beslut.
Morgonen började för min del med en frukostdebatt om den digitala agendans betydelse för att reformera det europeiska samhället när det gäller ledarskap i telekom och ny teknologi men också den tjänsteutveckling som kommer. Mitt budskap var att i en tid då Europa kommer att präglas av åtstramningspaket behövs den stimulans som kan förnya och öppna marknader. Till det hör en lagstiftning som gör att EU i sin helhet tar vara på frekvenser i vårt radiospektrum till den moderna tidens telekom.
Innan jag lämnade Bryssel hann vi också gå igenom det kommande mötet med det kroatiska parlamentet för att om två veckor diskutera förhandlingsprocessen och Kroatiens roll på Balkan.
Och så blev resten av dagen konferens om de finansiella marknadernas utveckling. Vår förmåga att lagstifta så att vi även i framtiden kan ha världens ledande finansmarknader i Europa blir avgörande för Europas framtida ekonomi.
Bloggar: Hasse, Olle Schmidt.