Ibland sägs det att det aldrig diskuteras EU-frågor som ett skäl till varför valdeltagandet är lägre i Europaparlamentsvalet än i riksdagsvalet. Snarare är det så att tron på att det finns några särskilda EU-frågor skapar en föreställning om att Europaparlamentet och Europeiska unionen sysslar med frågor som ligger långt bortom vår vardag, långt borta i ett dimhöljt EU.
Det är som om vi skulle ha särskilda diskussioner om riksdagsfrågor eller Sverigefrågor, kommunfrågor och Boråsfrågor. Och det är klart att det finns särskilda riksdagsfrågor som hur utskotten ska utformas och hur man väljer talman men i övrigt diskuterar och beslutar man i riksdagen om den ekonomiska politiken, budgetpolitik, utgifter och skatter, socialförsäkringar, skola, sjukvård, äldreomsorg och miljö. Vi brukar inte avfärda dessa frågor med att de är riksdagsfrågor.
I kommunalpolitiken diskuterar man självfallet Boråsfrågor som handlar om stadens miljö och utveckling men det handlar ofta om skola, lokaltrafik, företagarklimat, äldreomsorg, skatter och utgifter liksom miljö och arbetsmarknad. Vi kategoriserar sällan dessa frågor som kommunfrågor. De är politiska frågor som berör vår vardag.
Själv brukar jag säga att jag inte sysslar med EU-frågor utan med inrikesfrågor som ekonomisk politik, där jag vill ha reformer och offentliga finanser i balans, banklagstiftning och finansiella marknader, energipolitik och klimatpolitik, den inre marknaden med tjänstesektorn där skola och sjukvård ingår liksom äldreomsorg, telekom kring internet och bredbandsutbyggnad, forskning och statsstödspolitik, budgetpolitik och transportpolitik.
Det är vad vi normalt skulle kalla inrikespolitik bara det att vi i Sverige delar denna politik med danskar, spanjorer och tyskar, och alla de andra. Men de beslut som blir en del av svensk verklighet blir inte mindre svenska för att de påverkar även andra. När det gäller den ekonomiska krisen vill många diskutera och ha uppfattningar, krångel och byråkrati som jag vill bekämpa för att vi alla och den inre marknaden ska fungera bättre reagerar många på, Internet och bredband utlöser omfattande debatter var gång någon vill reglera Internet vilket jag är emot eller när landsbygden saknar uppkoppling. Det är inga EU-frågor utan samhällsfrågor som vi gemensamt med andra beslutar över.
Och det är dessa frågor som Europavalet handlar om. De diskuteras och debatteras till skillnad från de anonyma EU-frågorna mycket. De politiska motsättningarna är tydliga. Vägvalet är viktigt. Men begreppet EU-frågor antyder att det är andra frågor än dem som vi möter och diskuterar i vår vardag. Europavalet handlar om inrikespolitik som är gemensam för oss alla, oavsett om vi bor i Borås, Bologna, Barcelona, Berlin eller Biarritz.
Gunnar Hökmark
