Nu är det 20 år sedan Sverige folkomröstade om medlemskapet i Europeiska Unionen. Det gjorde Sverige till en del av EU samtidigt som EU blev en del av Sverige. Det har på många sätt förändrat vårt samhälle.
Det är i dag naturligt för studenter att läsa en termin eller några år på utländska lärosäten. Vi tar det för givet att vi kan röra oss fritt utan pass- och tullkontroll. Vi kan arbeta var vi vill i hela EU. Kostnader för flyg och för telefoni har på en gemensam avreglerad marknad gett oss priser som är tio gånger lägre än de var då. Livsmedel har fått lägre prisutveckling även om vi vägrar tro det. Det är naturligt för svenska företag att verka över flera olika gränser.
Men allra viktigast är hur vi har kunnat värna frihet och fred. Genom Sveriges medlemskap tog vi med oss de baltiska ländernas frihandelsavtal vilket i sin tur blev avgörande för deras möjligheter att snabbt bli medlemmar i EU redan 2004. Sverige kunde driva på för deras och andra Centraleuropeiska länders medlemskap. Nu har vi ett enat Europa med en gemensam marknad och en intensifierad handel som gett ökad tillväxt och välstånd. Där och här.
Skillnaden är uppenbar. Polen hade 1991 samma levnadsstandard som Ukraina och har i dag ett tre gånger så högt välstånd. Framförallt är man på väg i en snabb ekonomisk och social utveckling som ger polackerna ett bättre samhälle och bättre liv samtidigt som vi alla har vunnit i trygghet. Utanför EU hade de baltiska staterna liksom Polen varit ett lätt offer för det aggressiva Ryssland som nu invaderar och bedriver krig i Ukraina.
Vi har genom utvidgningen blivit världens största ekonomi. Vi har genom utvidgningen också blivit en politisk kraft. Det gäller gentemot Ryssland där jag noterar att många vill att vi ska vara ännu starkare eftersom det är så uppenbart att bara ett starkt och enat Europa kan möta de hot som Ryssland i dag utgör för europeisk fredsordning.
Ett starkt och enat Europa för frihet och öppenhet är EU:s viktigaste uppgift. Samtidigt måste vi nu bli ledande på den digitala ekonomin. Bli bäst på bredband och mobilt internet som gör europeiska företag ledande i världen. Utveckla europeisk forskning så vi kan få fler investeringar till kunskapsindustri i Europa. Binda samman järnvägsnäten så transporter blir effektivare. Skapa en gemensam energimarknad värd namnet som gör oss starkare mot omvärldens, till exempel ryska, påtryckningar och samtidigt gör det möjligt för oss att nå klimatmålen och utveckla ny teknik.
Vi ska bekämpa byråkrati så vi kan bli ledande som småföretagarregion i världen. Fördjupa den inre marknaden så att vi får fler lönsamma investeringar. Stå starka mot Ryssland och stödja demokratins krafter i arabvärlden. Skapa ett gemensamt handelsavtal med USA som gör att den fria världen och världens viktigaste demokratier kan gå i täten för den moderna ekonomins utveckling och framsteg när det gäller forskning och utveckling.
De nästa 20 åren måste vi hantera utmaningar mot den idyll vi har upplevt de senaste 20 åren. Det är en uppgift vi bara kan hantera tillsammans.
Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet