Ett frihetens Europa

Det är ett nytt Europa vi lever i. Den tid då Europa var delat i öst och i väst är avlägsen men många av spåren finns kvar. I öst har vi den fattigare delen, som en tydlig demonstration av hur socialistisk diktatur skapade fattigdom och förnedring. Men i Central- och Östeuropa har vi också de dynamiska ekonomier som har reformerat och öppnat för marknadsekonomi. De baltiska länderna, Polen, Tjeckien och Slovakien visar att social trygghet och välstånd byggs genom marknadsekonomi, inte genom politiska paroller om social trygghet som hindrar reformer och företagande.

Nu ser vi hur länder i södra Europa måste återvinna de offentliga finansernas stabilitet och sin tillväxtkraft om vi inte ska få sen en ny klyfta av välstånd och även misstro mellan nord och syd. Det är därför som stabilitetspaktens reformering är så avgörande, liksom en agenda för konkurrenskraft och dynamik för att göra den inre marknaden till världens största.

Europeiska unionens utvidgning har inneburit att demokrati och rättstat nu står starkare än någonsin tidigare. Det innebär också ett ansvar för framtida utvidgningsprocesser med de länder i Europa som söker sig till EU. På västra Balkan kan perspektivet av medlemskap stärka demokratins och civilisationens krafter, på bekostnad av de gamla maktbaser som styr genom korruption, nationalism och banden till det förgångnas kommunistiska makthavare.

I det östra Europa ser vi Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Azerbadjan, Armenien och Georgien, alla länder som i dag är utsatta för ett tryck av påverkan av olika slag från Ryssland. Deras väg mot demokrati måste stödjas, liksom deras omvandling till moderna samhällen. Annars vinner de ryska krafter som i dag vill dra dessa länder in i ett gammalt beroendeförhållande och bort från demokrati. Vi ska bejaka deras medlemskapsperspektiv men göra det klart att framtiden beror på deras egen förmåga.

Europa kan genom EU driva på för reformer som ger stabilitet, ekonomiskt och politiskt, och som ger tillväxtkraft och politiskt inflytande i det globala samhället. Det finns mycket kvar på den europeiska agendan när det gäller att värna välstånd i Europa och demokratins värden i världen.

EU måste bli en partner för demokrati och frihet i en värld där inget av detta är självklart och hoten mot fred många. Jag vill att Europa ska ta sin roll som världens största ekonomi och skapa en lyskraft för demokrati och öppna samhällen.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.