Tänk ett politiskt parti som går till val på kravet att en fjärdedel av gymnasieskolorna ska läggas ner, att 40 procent av förskolorna ska avvecklas och att 100 000 elever i grundskolan måste lämna den skola de går i för att förhoppningsvis hitta en plats i en skola som kan ta emot dem. Lägg till att hemtjänst som lika många äldre är beroende av ska avvecklas. Det kravet går Vänsterpartiet till val på.
Det är konsekvensen av att förbjuda privata alternativ som går med vinst och eftersom privata alternativ som går med förlust inte kan överleva drabbas alla som valt privata alternativ.
Vänsterpartiet är konsekvent i sitt motstånd mot privat företagande. I grunden vill man socialisera företagen eller göra dem till samhällsföretag, förstatliga dem, samtidigt som man vill skatta bort vinsterna i de privata företag som finns kvar. Det är inget konstigt med det. Det är förenligt med den samhällssyn som under årtionden ledde till att det parti som dagens ledande vänsterpartister gick med i stödde de kommunistiska diktaturerna i öst.
Det anmärkningsvärda är att LO som under årtionden tog debatten mot kommunister på arbetsplatserna nu har gjort vinstförbudet till sitt, i välfärden. Även LO vill alltså gå till val på att förbjuda all den välfärd som miljoner svenskar i dag ser som en självklar valmöjlighet och en förutsättning för social trygghet och välfärd.
LO: vinstförbud innebär avveckling av välfärdsföretag som går med vinst; alla förskolor, grundskolor och gymnasieskolor liksom äldreomsorg, hemtjänst och sjukvård som är beroende av vinst. Och alla privata verksamheter är beroende av vinst. Företag som går med förlust överlever inte länge.
Den enda motsvarande socialiseringsiver i det moderna LO:s historia är löntagarfonderna. Under nästan två årtionden drev LO – och fick med sig Socialdemokraterna – den största socialiseringsvåg som planerats sedan kraven på planhushållning efter andra världskriget. Nu är LO där igen och vill lägga all välfärdsverksamhet under det offentligas monopol.
Inga alternativa pedagogiker, ingen konkurrens, inga alternativ att välja och ingen förnyelse annan än den som politiker över medborgarnas huvuden beslutar om. Redan från början är Vänsterpartiet med och nu följer en rad socialdemokratiska partidistrikt efter.
”Festen är över, dags för er att dra” som kommunalrådet Andreas Schönström i Malmö uttryckt det. Bara i Malmö skulle det drabba nästan en fjärdedel av grundskolorna och över 3 000 elever.
För dem som valt privata alternativ innebär kampanjen mot valfrihet och mångfald otrygghet och en förlust av välfärd vi aldrig tidigare sett i Sverige. Det är en attack mot personliga val, det egna livet och den privata vardagen.
Gunnar Hökmark, Vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen