En allvarets påsk och en statsminister som skyller på Sverige

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Påsken 2020 är liksom i andra länder en dyster och svår tid. I Sverige svårare än i andra. Vi har en utveckling av dödstal som är högre än i de flesta jämförbara länder. När Stefan Löfven i dag på påskafton säger att Sverige var dåligt förberett för krisen talar han som om det inte handlar om honom. Han lägger ansvaret på det land som han har tagit ansvaret för att leda, inte på det ledarskap han själv har försummat. 

Stefan Löfven är som statsminister sedan 2014 ansvarig för Sveriges krisberedskap, vår förmåga att möta kriser och hur landets ledning ska fungera. Istället för att ta det ansvaret har han upprepade gånger underlåtit att agera, väntat eller skyllt på andra. 

Det gäller att regeringens krishanteringsgrupp flyttades från statsministerns kansli – statsrådsberedningen – direkt efter regeringsskiftet 2014 till inrikesministern.  Det gäller hur säkerhetsbrotten vid Transportstyrelsen hanterades. Det gäller senfärdigheten i samband med de stora skogsbränderna och frånvaron av vidtagna åtgärder efter det. Det gäller senfärdigheten och oförmågan att ta till sig ny information när det gällde migrationskrisen 2015. Det gäller inte minst hur frågan om försvaret har hanterats, i ett ständigt tillstånd av beslut som ligger i väntan på framtiden.

Upprepade utredningar har understrukit vikten av att staten tar ansvar för beredskap och för lagerhållning av viktig materiell och mediciner. Så sent som 2014 överlämnades en utredning som syftade till att klargöra hur regeringen och staten ska ta ansvar för att möta nationella kriser. Regeringen har inte vidtagit någon åtgärd förutom att tillsätta nya utredningar.

För bara tre år sedan 2017 deklarerade regeringen genom sin inrikesminister Anders Ygeman inför den årliga Folk och Försvarskonferensen 2017 att det inte tillhör vår tid att ha beredskapslager med skyddsmasker och sådan utrustning.  Nu den 2 april överlämnade en utredning om på nytt de förslag om statens ansvar som kunde och borde ha varit genomförda efter tidigare utredningar och självklara förslag. 

De beredskapslager som Sverige hade från det kalla kriget avvecklades mellan 1996 och 2004. Regeringen har inte gjort något för att återställa eller säkra beredskap mot pandemier, varit senfärdig och ofullkomlig när det gäller samröre med terroristorganisationer och hanteringen av terrorister i det svenska samhället och man har fortsatt försummat försvaret. Den bristande beredskap vi nu ser mot pandemin gäller i än högre grad vår beredskap mot väpnade hot och militära angrepp. 

Nedrustningen av det svenska försvaret är ett delat ansvar men sedan 2014 och Rysslands invasion i Ukraina finns det inte längre någon som tror vi lever i den eviga fred som felaktigt blev en plattform för svensk säkerhetspolitik från 2003. Sedan 2014 är det regeringen som har ansvaret för att skillt ut sig från andras krav på ett starkare försvar och en bättre svensk beredskap. 

 Utredning på utredning har ställt krav på ökad beredskap mot bland annat pandemier. Säkerhetspolitiska analyser har visat på den framväxande risken med nya pandemier. Regeringen Löfven har stått passiv och valhänt, upptagen med att hålla samman en koalition med Miljöpartiet som systematiskt förnekar den typ av hot som vi behöver beredskap mot. 

När pandemin började sprida sig lär regeringen myndigheter styra utvecklingen. Istället för att ta ansvar för de politiska prioriteringar och avvägningar som krävs i en framväxande kris valde Stefan Löfven att låta myndigheter med sitt begränsade ansvar och begränsade mandat att styra utvecklingen. Därför förlorade Sverige åtminstone tre veckor då vi kunde ha hindrat smittspridning genom karantän för hemvändande från Italien och Österrike, tydliga besked hur familjer skulle göra och klara regler för inresande från Iran och Italien. Regeringen lät myndigheter utan helhetsansvar styra istället för att använda myndigheters råd för att styra riket. 

Regeringen försummade också att se till att tydliga regler fanns för hur personal och besökande på äldreboenden skulle tillåtas. Viktiga frågor om hur uppsnabbade inköp av materiel skulle kunna ske, genom import och inhemsk produktion har regeringen låtit fastna i myndigheternas byråkrati.

Frågan om testning i stor skala har regeringen försummat att driva fram med den förmåga och resurser en regering har. Fortfarande saknas klara och omfattande stödpaket för ekonomi och näringsliv som i Norge och Danmark. Hafsiga lagförslag som underminerar grundlagen och som mitt i krisen skapar onödiga politiska konflikter. Ständigt passiviteten, ständighet eftersläpningen och ständigt frånvaron av det egna ansvaret. 

Sverige har i dag jämfört med många andra jämförbara länder högre dödstal per antal invånare. Det återstår att se hur statistik ska jämföras, hur länder som stängt ner totalt klarat sig jämfört med den mer balanserade form som vi har i Sverige. Men det som står helt klart är att regeringen Löfven har hanterat denna kris på samma sätt som vid tidigare kriser. Oförberedd, med fel ledningsstruktur, en frånvarande statsminister och med passivitet. Det är inte Sverige som varit oförberett. Det är regeringen som varit oförberedd och oförmögen att ta ansvar. Det är Stefan Löfven som bär det ansvaret. 

Kategorier: Blogg

10 kommentarer

edward tahan · 11 april 2020 kl. 15:37

DU HAR DEFINERAT SVERGES KRIS. Vi behöver gamla politiker så att de vågar inte dunka på ryggar. allt är stämmer inte myndigheter som kalle ankar.

Johan Edqvist · 11 april 2020 kl. 16:12

Hökmark har i mångt och mycket rätt. Hans kritik riktar sig dock helt in sig på Löfven och hans regering vilket jag finner snävt. Den kritik han framför gäller hela det politiska systemet och inbegriper tidigare statsministrar och regeringar, oaktat partifärg, i lika stor grad. Går man tillbaka i tiden och granskar hur svenska regeringar uppträtt vid olika för oss potentiella härdsmältor, från Ungern-upproret, Prag-våren, Solidaritet i Polen och framåt till typ tsunamin och skogsbränderna så är mönstret detsamma – en närmast total handlingsförlamning uppvisas initialt. Ibland har ”expertmyndigheterna” tagit kommandot, ibland inte. Corona-hanteringen är bara en smärtsam påminnelse om ett svenskt systemfel.

anne busck · 11 april 2020 kl. 20:43

Jag säger det till er som fortfarande tänker lägga er röst på vänstern, ni får ta på er ansvaret tillsammans med Löfven. Ni får ställa er upp och stå för vad ni gjort med Sverige, ta ert ansvar. !

christer jonsson · 11 april 2020 kl. 22:29

den fege Löfven vill inte ta ansvar för brisfällig skydsutrustning han har uträtt detta i 3 år och som vanligt inget händer tycker han skall avsättas nu totalt innkommpetent

Thomas · 12 april 2020 kl. 7:26

Liberaliseringen av sjukvården och dess lager av bl.a. skyddsutrustning, var det sämsta som alliansen drev igenom. Att sälja ut vården låter bra, men tyvärr fallerar detta med mindre intensiv platser och stressande vårdpersonal. Nu ser vi vad detta kostar i liv. Löfven har skött sig alldeles utmärkt och nu ser vi att t.o.m. SD:s anhängare lämnar och ansluter till S återigen. Bättre kan det inte bli….

Kaj Åhlund · 12 april 2020 kl. 11:09

Sanningen är att vi alla är en produkt av en långvarig Socialistisk hjärntvätt, vi är kort sagt ”sossar” allihop.
Till och med Moderaterna och dess ledare är ”sossar” fast på högerkanten.
Vi måste inse och acceptera detta för att sedan ta fram en ny konservativ politisk inriktning byggd på ansvar och ansvarsutkrävande av politiker och tjänstemän.
Som enskild person avkrävs du ansvar för dina handlingar, ska då inte våra valda företrädare ha samma krav på sig?
Sverige måste bryta med denna Socialistiska och förödande politik på riktigt.
Hökmark, visa vägen, du har förmågan!

Kent Salomonsson · 12 april 2020 kl. 14:57

Bedrövligt och under all kritik att kasta sig över Sveriges sätt att hantera Coronakrisen. Påminner om Trumps glupska påhopp och extremt dåliga kunskaper och underlag. En skam för Sverige att nu plötsligt börja kasta sten på regeringen istället gör att bejaka och vara med på det positiva tåget som de allra flesta anser att FHM och regeringen med sina samsrbetspartier hittills gjort. Att nu angrips istället för att medverka till att hjälpa är ett lågvatttenmärke. Sveriges ekonomi har utvecklats extremt bra de senaste åren och skapapat utrymme för kraftfulla insatser. S Löfven och M Andersson har största beröm att inhämta liksom FHM, Johan Giesecke och all vård-och omsorgspersonal i Sverige. Även media och alla andra experter har hittills skött sina uppdrag mycket bra ! TILLSAMMANS KOMMER VI ATT VINNA KAMPEN MOT CORONA 19.

Ingela Westergren · 12 april 2020 kl. 16:14

Väldigt bra skrivet som vanligt av Hökmark!!!???
Däremot mycket fel i kommentarerna som
tycker att nuvarande regering gör ett bra jobb!
För vem undrar jag då? När den som ska leda Sverige skiter fullkomligt i sina etniska svenskar då är det dags att byta regering! Ut med kriminella invandrare, islamister och folk som plågar djur! Är inte emot invandring men det måste ställas krav på att de som kommer eller 2:a generationens invandrare ska anpassa sig ute i svenska samhället! Alla får ha sin religionsfrihet bara det inte skadar någon annan. Invandrarkvinnan ska få ha möjlighet att leva ute i samhället som en svenska! Bidragssystemet måste ändras så att de som behöver får den hjälp de har rätt till! Man kan använda system som kollar fingeravtryck utan att det registreras och kan ledas till nån viss person! Då kan man inte fuska sig till flera bidrag med olika identiteter! Fattigpensionärer och många garantipensionärer lever under existensminimum enligt min gamla kunskap när en som fick stöd av socialen hade minst 12500:-.
Mycket annat är regeringen ansvarig för som innebär att de INGET GÖR mot orättvisor och kriminella. De har mage att dra in pengar på de som inte har så mycket i lön MEN sina höga löner som de tar ut ska de minsann höja och höja! Jag har börjat skämmas för att vara svensk men sen tänker jag att det är inte jag som röstat fram denna regering och jag kommer att aktivt engagera mig inför nästa val om inget händer innan som vänder denna undergångsskuta!!!! DET ÄR NOG NU!
Gunnar Hökmark, fortsätt skriv så mycket du kan och hinner så kanske flera får upp ögonen och INTE röstar på denna katastrofala regering nästa gång!

Mats jacobson · 12 april 2020 kl. 16:55

Tack Hökmark för din klarsynta penna, jag bara fyller i. Att inte se eller förstå att vi behöver kritik mot vår regering
Som monterat bort krisledningen från löwen för
Skydda honom,. Att inte förstå eller se att vi har ett mönster av senfärdighet, saknade åtgärder och för lite och för sent behöver väl bara se bakåt till
Transportstyrelseskandalen, värre skada än Wennerströms. migrationskrisen ett jättehaveri. avsaknad av krisinsikt för jihadister som gav oss Drottninggataattentatet
Skogsbränderna som vi inte klarade av att hantera själv.
Hur många gånger ska löwen skyddas av sin inre krets och media. Hur länge skall vi ha denna levande katastrof Löwen. Nu måste ansvar utkrävas.

Gregor Almergren · 13 april 2020 kl. 10:59

Bra skrivet rakt igenom. Löjligt det där att Sverige inte var förberett, när de facto det var regeringen som inte var förberedd… Tack för dina klarsynta ord i denna svåra tid….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.