Hoppa till innehåll

Det brittiska ordförandeskapet i EU – tal i Europaparlamentet

Anförande av Gunnar Hökmark, moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet i samband med premiärminister Tony Blairs presentation av det brittiska ordförandeskapet torsdagen den 23 juni 2005 i Bryssel

Europa är i dag bättre än någonsin. Vi har bättre förutsättningar för fred, frihet och välstånd än vad någon generation européer tidigare har haft. Den ekonomiska integrationen över våra gränser går snabbare än någonsin. Samarbetet mellan människor, företag och forskning ökar för var dag som går, medan vi sitter i sammanträde här, samtidigt som Europeiska rådet diskuterar budgeten och kommissionen vad man skall göra med tjänstedirektivet. Det är inte Europa som är i kris, det är det politiska systemet som har problem att ta de nya steg som nu krävs. Det är i grunden en brist på politiskt ledarskap som är problemet.

Det handlar inte om någon konflikt mellan det gamla och det nya Europa. Vi har kommit längre än så och de politiska ledare som utpekar de nya medlemsländerna som ett hot i form av social turism och social dumping har inte förstått vad den nya tiden kräver.

Det handlar lika lite om en konflikt mellan synen på EU som ett frihandelsområde och som en politisk union. EU är en politisk union och måste utvecklas som det för att bli en stark ekonomi och en stark politisk kraft i världen.

Det handlar snarare om konflikten mellan det nya EU och det gamla. EU är inte längre 6, 9 12 eller ens 15 medlemmar utan 25. Det kräver ett annat förhållningssätt till europeiskt politiskt samarbete än det gamla EU. Det räcker inte med kompromisser mellan några få staters intressen. Nu krävs ett nytt ledarskap som tar vara på en ny tids förutsättningar och den nya europeiska unionens möjligheter.

Det handlar inte bara om att slå vakt om den gamla ekonomins förutsättningar att bli större och starkare genom en större marknad. Det handlar om att öppna upp för en ny tids ekonomi där Europa kan bli ledande och där vi kan ta tillvara på all den dynamik som mångfalden ger. Det ställer krav på en utvecklad tjänstesektor öppen över gränserna som kan lägga grunden för ett modernt kunskapssamhälle. Rådet får inte präglas av diskussioner om undantag utan av visionen av en fri och öppen tjänstesektor i Europa. Rådet måste tillsammans med kommissionen bli en drivande kraft för integration, inte ett forum för kortsiktiga nationella intressen.

Det handlar om att inse att Europas framtid vare sig ligger i tillverkningen av T-shirts eller omfattande bidragspolitik mellan rika länder utan om att utveckla kunskapssamhället, med hjälp av en forskning och vetenskap utifrån de krav som den nya världen ställer och då kan inte det gamla jordbruksstödet vara vare sig utgångspunkten för hur mycket vi skall spendera eller hinder för de satsningar vi måste göra.

Vi måste nu inleda en reformering av EU´s budget som handlar om det nya Europas behov, inte om att värna gamla nationella intressen och vi måste gå i täten för en ny ekonomisk världsordning där kampen mot fattigdom förs genom en fri handel som inkluderar och inte stänger ute.

Det handlar om att inse det fulla värdet av den utvidgning som nu genomförts. Ser man det fulla värdet av det Europa vi har uppnått idag stänger man inte dörren för nya medlemmar utan bejakar en fortsatt utvidgningsprocess.

Det nya EU kräver ett nytt ledarskap än det som präglade det gamla EU. Jag hoppas att ni, herr premiärminister, kan stå för detta.