Hoppa till innehåll

Det är statsfinanserna som är problemet

En morgon som började med en debatt på Europaparlamentets kontor i Stockholm om utvidgningen som ett verktyg för demokratisk utveckling. Dagens Europa är ett uttryck för att detta varit ett framgångsrikt verktyg men att det samtidigt finns mycket mer att göra.

Mest dominerande fråga idag och under kommande vecka är den ekonomiska krisen som vi nu ser den i en andra och mycket kraftigare våg, som i värsta fall kan hota det som uppnåtts. Det skadar inte om det finns en tydlig fokusering de problem vi står inför.

Det är statsskuldskrisen som nu hotar de finansiella marknaderna. Det gör att fokus på både debatt och åtgärder måste utgå ifrån detta. Den stabilisering av både banker och staters förmåga att betala skulder måste förenas med krav på budgetpolitik som leder till minskande underskott.

Det europeiska banksystemet behöver utvecklas både vad gäller regler och övervakning men samtidigt måste det stå klart att inget banksystem kan vara oberört av hotande statsbankrutter. Och försöker man bygga ett banksystem som kan göra det riskerar man ett bankväsende som inte kan finansiera de investeringar som behövs för tillväxt och offentliga finanser i balans. Lösningen på den statsfinansiella krisen ligger inte i bankerna utan i kommissionen, regeringar och parlament.

Det ansvaret tydliggör man inte genom att göra det billigare att låna till stora underskott genom eurobonds som inte skiljer på länder med ansvarsfull politik och länder som rullar sina problem framför sig. Lika lite gör man det genom att beskatta bankers finansiering av handel och investeringar samtidigt som man ropar efter fler investeringar och ökad handel.