Hoppa till innehåll

De vill stärka den pakt de ville försvaga i förra veckan

Under dagen har jag haft sammanträde med EPP´s ekonomisk-politiska arbetsgrupp. Av naturliga skäl kom diskussionerna och vår rapport att fokusera på vad som nu måste göras för att på en gång etablera en politik för att minska underskotten och samtidigt skapa förutsättningar för tillväxt. Utan tillväxt kommer vare sig Europas problem eller enskilda medlemsstaters problem att kunna lösas, men utan besparingar kommer det inte finnas förutsättningar för tillväxt. Det är vad länder som Spanien, Portugal och Grekland har fått uppleva och det är just denna situation som också präglar Storbritanniens nya regeringspolitik. I Tyskland presenterades i dag det största sparpaketet i modern tid för att säkerställa att Tyskland kan klara inte bara stabilitetspaktens krav utan också de krav som återhämtning och tillväxt ställer.

En grundläggande utgångspunkt för våra diskussioner i dag är att besparingar ska ske samtidigt som vi skapar förutsättningar för en långvarigare stimulerande penningpolitik, det vill säga låga räntor. Det ställer krav på reformer som påverkar både offentliga utgifter och förutsättningar för investeringar. Det blev ett positionspapper som lanserar vad jag har kommit att kalla 2010-strategin, det vill säga de åtgärder som nu måste genomföras för att klara båda målen om tillväxt och minskade underskott. Det ska nu presenteras för EPP´s styrelse och kommande toppmöte, som ett första resultat av gruppens arbete. I fokus för vår rapport är just de åtgärder som kan ge tillväxteffekt och konkurrenskraft, av det skälet att det i sin tur är förutsättningar för höga sociala standards och miljökrav.

Samtidigt noterade jag att Sahlin och Östros i DN pläderade för att stärka stabilitetspakten. euro symbolDet är bra men förvånande med tanke på att man så sent som för ett år sedan ville öka underskotten och bedriva utgiftspolitik med Spanien som föredöme. Och det var just oviljan att leva upp till den ”otidsenliga stabilitetspakten” som ledde socialdemokraterna att i Europaparlamentet rösta nej till en rapport för en vecka sedan, som innehöll just dessa krav på en starkare stabilitetspakt. Opinionsundersökningarna får nu socialdemokraterna att rotera runt i sina uppfattningar, samtidigt som Mp och V står fast, och heller inte var med om artikeln.

Socialdemokraterna i Europaparlamentet går till val på att urholka stabilitetspakten medan socialdemokraterna i Sveriges riksdag ensamma, utan de andra rödgröna, talar för att stärka den. Det ligger inte mycket kraft bakom den politiken. Och osäkert är hur den ser ut nästa vecka.