Hoppa till innehåll

Dags att uppdatera vår Mellanösternpolitik – artikel i Enköpings-Posten

  • av

Det säger sig självt att attacken som dödade den iranska generalen Quassim Suleimani riskerar att eskalera det mesta i regionen.

Vi har redan sett hur Iran har sagt sig slå tillbaka och det återstår att se hur mycket man kommer göra och vad i så fall det amerikanska svaret blir. Det som nu hänt är dock inte det som utlöst dramatik i regionen, utan en konsekvens av det sönderfall i konflikter som präglat Mellanöstern länge. Det är en region av motsättningar, där den traditionella svenska bilden att det är Israel som är roten till alla problem inte bara är vilseledande utan direkt falsk. Den har lett till att svensk politik fundamentalt bortsett från de djupare problem som drabbar människorna i denna del av världen.

Dels har vi de många regionala motsättningarna. Turkiet som under den senaste femårsperioden har strävat efter att spela en större regional roll. Saudiarabien som är en stormakt kring Persiska viken och en motpol till Iran, en stormakt med ambitioner för sin maktutövning bortom regionen. I Mellanöstern har vi också några av världens mest brutala diktaturer. Iran leder tillsammans med Kina den vidriga ligan av flest avrättningar. Saudiarabien som liksom Iran och ett antal andra regimer använder sig av medeltida straff och baserar sig på brutal sharialagstiftning.

Ett uttryck för Irans destruktiva roll är att Suleimani var ledare för Irans militära operationer i hela regionen, från Irak och Syrien till Libanon och Jemen. Det säger något om hur Iran under lång tid har utvecklat sin militär för att underminera regionens stabilitet. Svensk utrikespolitik har i denna del av världen lyckats att helt missa målet om det är demokrati och mänskliga rättigheter man vill verka för. Sverige har i praktiken, genom ständiga fördömanden av Israel som är den enda demokratin och en relativ tystnad mot de brutala diktaturerna, ställt sig på despoternas sida.

Med tysthet har vi betraktat antisemitismen och deltagit i fördömanden som samlat Israels fiender på samma sida. Sverige har bara sett konflikten mellan Israel och dem som vill eliminera landet som problemet i Mellanöstern, och dessutom lagt skulden på Israel. Därför vore det nu ett viktigt bidrag från Sverige och Europa att i reaktion mot diktaturerna och hatet värna demokratin, mänskliga fri- och rättigheter samt kräva respekt för varje lands rätt att existera. Svensk Mellanösternpolitik behöver uppdatera sig utifrån den verklighet som råder och de ideal vi vill stödja.