Socialdemokraterna i Europaparlamentet och utrikesminister Margot Wallström valde tystnadens väg fram tills Wallström ändrade linje efter att EU:s länder ställt sig bakom Guaidó. Dessförinnan var hon och hennes partikamrater tydliga med att Sverige inte skulle stödja Guaidó.
Europaparlamentet antog den 31 januari en resolution om situationen i Venezuela, som konstaterar att Nicolás Maduro olagligen har tillskansat sig den presidentiella makten och som erkänner Juan Guaidó som Venezuelas legitima interimspresident, i enlighet med landets konstitution, tills dess att ett nytt, fritt och öppet presidentval kan utlysas.
Resolutionen fördömer det våldsamma förtryck och det våld som har lett till att människor har dödats och sårats, upprepar stöd till nationalförsamlingen som enda legitima demokratiska organ och uppmanar till att respektera mänskliga rättigheter.
Denna resolution antogs med bred majoritet och med stöd från den europeiska socialdemokratiska partigruppen. Tre av fyra närvarande svenska socialdemokrater – Marita Ulvskog, Aleksander Gabelic och Jytte Guteland – valde ändå att rösta emot resolutionen tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och partigrupper på ytterkanterna.
Att Vänsterpartiet inte vill kritisera Venezuela är föga förvånande, givet hur Vänsterpartiets företrädare tidigare har ursäktat och till och med hyllat Venezuelas regim. Men att Socialdemokraterna ansluter genom att hålla regimen om ryggen är mer häpnadsväckande.
Det är förvisso inte första gången som Socialdemokraterna brister i sitt försvar för demokratin när det handlat om socialistiska regimer. Under 1980-talet svek Socialdemokraterna de baltiska ländernas frigörelsekamp för att man inte ville göra sig ovän med Sovjetunionen. Den dåvarande socialdemokratiska svenska regeringen vägrade att erkänna att Estland var ockuperat. Ett enormt svek mot de som då stred för sin frihet på andra sidan Östersjön.
Nu strider folket i Venezuela för sin demokratiska rätt och frihet. Det presidentval som arrangerades i Venezuela 2018 var vare sig fritt eller demokratiskt. Detta har påpekats av EU vid flera tillfällen, medan Wallström har varit mer trevande.
Socialdemokraternas agerande i Europaparlamentet är ett uttryck för den sorts utrikespolitik som Margot Wallström för på hemmaplan. En utrikespolitik som har möjliggjorts med stöd från Centerpartiet och Liberalerna, som släppte fram regeringen utan krav på ny utrikespolitik. En ny utrikespolitisk linje är däremot precis vad Sverige behöver.
Socialdemokraterna kan inte låta Sverige lämna fritt spelrum för socialistiska regimer att bryta mot demokratiska principer som vi gjorde när Sveriges regering blundade för auktoritära regimers förtryck i Mellanöstern för att vinna röster till en plats i FN:s säkerhetsråd.
När demokratiska principer och människors fri- och rättigheter kränks är det vår skyldighet att stå upp för de individer och de folk som drabbas.