Hoppa till innehåll

Bättre finansmarknadsregler

Efter ett av många möten kring lagstiftningen kring alternativa investeringsfonder är det i dag efter ett tidigt morgonmöte hyfsat klart att svenska industrikoncerner som har moderbolag för sina olika verksamheter inte blir indragna i regelverket kring alternativa investeringsfonder. Så borde det har varit redan från början men så var det inte i vare sig förslag, i rådets positioner och i parlamentets första rapport. Det har en stor betydelse eftersom det i praktiken hade tvingar fram en tyngre regelbörda helt i onödan för några av Sveriges viktigaste industrigrupper men också en annan typ av ledningsstruktur. Rätt nöjd är jag med detta resultat.

Nu fortsätter vi diskussionerna kring tredjeland och öppenheten för investeringsfonder från andra delar av världen. Den lösning som nu är på väg innebär en väsentligt större öppenhet än vad som nu är rådets uppfattning, det vill säga den överenskommelse som finns mellan regeringarna. Det spelar en mycket stor roll för svenskt pensionssparande i alla de former som finns, att fonder utanför EU inte möter regelverk som hindrar placeringar i dem.

På förmiddagen presenterade jag en strategi för EPP –gruppens inriktning när det gäller det Östra partnerskapet som bland annat innebär att vi ska fokusera på de länder där konflikten mellan en västlig demokratisk tendens och en östlig mer auktoritär tendens är som allra mest tydlig, och som kan påverka andra länder. Det gäller för oss att inte minst när det gäller Georgien, som utsätts för rysk påverkanspolitik, och Ukraina som pendlar mellan olika inriktningar, noga följa och bidra till en utveckling som ger dessa länder bättre förutsättningar att utvecklas med sin egen självständighet och demokrati som grund.

Det gör att vi också inför arbetet med en gemensam parlamentarisk församling måste vara noggranna med de regelverk och principer som ska råda för att vi ska medverka till att höja demokratins standards i dessa delar av Europa.