Hoppa till innehåll

3 fel om tillväxtreformerna – replik i Kvällsposten

Göran Färm och Olle Ludvigsson har tre avgörande fel när de bemöter min artikel om behovet av tillväxtreformer.

För det första avfärdar de ansvarsfull budgetpolitik med att det är en förlegad idé. Det är intressant att notera med tanke på att jag i min artikel tog den franske presidenten Hollandes politik för ökade utgifter, sänkt pensionsålder och fler offentliganställda som utgångspunkt för min uppmaning till svenska socialdemokrater att verka för ansvarsfull ekonomisk politik. Tror man att sänkt pensionsålder är vägen ut ur krisen har man inte förstått vad som händer i världen.

Sanningen är att om vägen ur krisen vore ökade utgifter och växande underskott så hade Europa inte haft några ekonomiska bekymmer. Spaniens och Storbritanniens stora underskott har inte uppkommit genom besparingar och reformer utan genom ökade utgifter från krisens början tills dessa länder bytte regeringar. Att öka utgifterna i en krisekonomi utan tillväxtkraft är som att gasa och gasa med en bil som har kört fast i leran. Man sitter allt mer och mer fast.

För det andra hävdar de att jag ensidigt anser att man ska strama åt. Det är fel, så här skrev jag:

”Konsolidering av de offentliga finanserna i krisländerna är inte tillräcklig i sig; utan måste kombineras med en agenda för verklig tillväxt. En sådan består av strukturella reformer som t.ex. att den inre marknaden vidgas till att också omfatta tjänstesektorn, flexiblare arbetsmarknadsreglering och bättre matchning mellan utbildning och arbete. Men det handlar också om att avveckla de 1800-talsliknande skråprivilegier som legat som en våt filt över många yrkesgrupper i länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien.”

Problemet är att det just är socialdemokratiska partier i dessa länder som agerar emot dessa reformer, på samma sätt som Färm och Ludvigsson gör det i Europaparlamentet. De är tillväxtens fiender.

För det tredje skriver de inget om vem som ska finansiera de ökade utgifterna i Grekland, Spanien, Portugal, Italien och Frankrike när lån­givarna blir allt mindre villiga att låna dem pengar. Tyvärr är det symptomatiskt för den socialdemokratiska krispolitiken i Europa. Den saknar täckning.

GUNNAR HÖKMARK

Viceordförande för Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen

Publicerad i Kvällsposten den 1 augusti 2012

Läs socialdemokraternas inlägg här.