Vi får inte fler bostäder genom att göra det dyrare att bo

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Tanken på att bostadsmarknadens problem löses genom att göra boendet dyrare genom sänkta avdrag för de enskilda människorna är en udda tanke. Tanken på att den minskningen av efterfrågan detta leder till ska leda till ökat byggande är likaså udda. Det är snarare exempel på den snedvridning av bostadsmarknaden som skapar ständigt nya problem. Lars Tobisson skriver klokt om detta på dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet.

Dit hör föreställningen om att problemen med en hyresreglering, som motverkar byggande, och en negativ räntepolitik, som leder till ökade priser på fastigheter, ska kunna balanseras med att dyrare boendekostnader. Den är skev eftersom det inte löser problemet med för få bostäder och en räntepolitik som syftar till att öka på efterfrågan.

Avdragsrätten motsvaras av en beskattning av inkomsträntor. Den som har kostnader för en intäkt kan dra av den och den som har intäkter beskattas för den. Så är skattereglernas symmetri. Genom att avveckla ränteavdragen försvårar man för fler att skaffa sig en bostad, motverkar nytt byggande och löser inte det problem som bostadsbristen innebär.

Däremot kan man genom att göra prisbildningen osäker och de boende osäkra utlösa den fastighetsbubbla man räds. Så gjorde man i Holland och med detta verkar allt för många svenska debattörer  nu vara engagerade i, i ivern att undvika att ta itu med det som är problemen på bostadsmarknaden. Ett alternativ är att avveckla hyresregleringen och återgå till en ansvarsfull räntepolitik som inte driver upp tillgångspriser och riskerar leda till en finanskris.

 

Kategorier: Blogg

1 kommentar

Peter Catoni · 26 oktober 2015 kl. 8:36

Hej Gunnar!
Storstadsregionerna behöver nytänk. Det blir lite som att laga en gräsklippare, tillslut finns inga reservdelar.
En ny Stockholms region 10 mil utanför Med modern kommunikation som bas och både skyskrapor och villor. Om en sådan stad skulle skapas borde även en långsiktig byggplaner läggas. Jag tror en skatterabatt och en snabb kommunikation till Stockholm göra att staden började växa av sig själv.Med tillräckligt med bostäder minskar priserna i Stockholm och det pressar övriga bostadspriser i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.