Valstugor och torg

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Samtidigt som tillväxten i Sverige är större än väntat och arbetslösheten sjunker ökar osäkerheten om det som kallas en dubbel dip, det vill säga ännu en nedgång i den globala ekonomin på grund av underminerade statsfinanser i en lång rad av de stora ekonomierna. Det säger två viktiga saker. Dels att det var rätt politik i Sverige när vi inte släppte fram de stora underskott som socialdemokraterna krävde, dels att det är viktigt att vi kan klara ytterligare en nedgång med samma stabilitet. Den här regeringens politik är testad i kris och den höll. Den behövs inför nya utmaningar.

Samtidigt ser vi i den höga tillväxt som präglar en lång rad av de nya framväxande ekonomierna att utmaningen också handlar om att kunna öka den europeiska tillväxten, genom innovationer, investeringar och ökad produktivitet. Annars bygger vi in nya kriser som inte i första hand följer av misskötta statsfinanser utan av misskött reformpolitik.

I dag öppnade valstugor och därmed valrörelsens alla små samtal. Vid Sergelstugan mitt i Stockholm mötte jag en lång rad väljare som ställde frågor om reformpolitik, Mellersta Östern, skattefrågor och vårdval. Nu är valrörelsen i gång. För min del blir nästa engagemang den stora manifestationen på måndag den 23 augusti på Norrmalmstorg med anledning av årsdagen av Molotov Ribbentrop pakten som en gång delade Europa i ett krig och därefter ledde till att halva Europa i 50 år levde i förtryck.

Min medverkan kommer att handla om hur viktigt det är för varje politiskt ledarskap att se demokratins gräns och slå vakt om den, att aldrig kompromissa med de grundläggande värden som är förutsättningen för att vi ska förbli ett öppet samhälle med respekt för varje människas fri- och rättigheter. Det var många som under det kalla kriget svek denna uppgift och det är i vår tid en uppgift som inte är mindre när vi ser hur diktaturregimer gradvis får en ökad ekonomisk och politisk makt.


3 kommentarer

Dennis Nilsson · 21 augusti 2010 kl. 23:02

”Min medverkan kommer att handla om hur viktigt det är för varje politiskt ledarskap att se demokratins gräns och slå vakt om den, att aldrig kompromissa med de grundläggande värden som är förutsättningen för att vi ska förbli ett öppet samhälle med respekt för varje människas fri- och rättigheter.”

Prata kan man göra, det kostar ju inget. Kalla kriget vanns aldrig av ”vår” sida, som flertalet av oss ännu tror. Vi förlorade och gör nu vårt bästa för att återinföra DDR-sovjetsamhället.

Du har varit med och infört FRA-DDR-lagarna här i väst, som är förutsättningen för att montera ned det öppna samhället. Makten och härligheten berusar och korrumperar ALLTID omdömet, även hos den mest gode, så även hos dig. Det behöver inte vara så…

Du borde ta och se dokumentären ”The Fog of War” om Robert McNamara’s erfarenheter;
http://video.google.com/videoplay?docid=-8653788864462752804#

Gunnar Hökmark · 23 augusti 2010 kl. 7:25

Ja, ser man inte skillnaden mellan dagens Europa och det Europa som delades av järnridån misstänker jag att man har svårt att se och förstå vad det är som präglar demokrati och fria samhällen. För dem som inte lever under förtryck och rädsla är skillnaden i alla fall uppenbar och för oss alla som kan resa fritt i demokratiska länder är den lika uppenbar.

Dennis Nilsson · 25 augusti 2010 kl. 17:16

Har du ödslat någon del av din dyrbara tid på att titta på dokumentären?

Oavsett hur gammal man än är och hur mycket man än upplevt så är man aldrig fullärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.