Blogg

Utrikespolitik för demokratins fiender

Kategorier: Blogg
Taggar: , , , , , ,

För en tid sedan presenterade de rödgröna sin gemensamma utrikespolitik. Det var lätt att konstatera att det var en utrikespolitik som vänsterpartiet hade tagit kommandot över. Synen på världen präglades av anti-amerikanism: EU fanns inte med annat än som en tredje part, inte som ett verktyg och del av svensk politik.

I överenskommelsen fanns också – som Svenska Dagbladet i dag påminner om – kravet på att USA ska avveckla sina militära baser världen över. Det är ett gammalt vänsterkrav från tiden före murens fall. Det finns inget land där USA har baser mot landets vilja. Tvärtom finns baserna där för att bidra till trygghet och stabilitet och för att motverka andras inflytande.

Baserna i Tyskland är till för att ge Nato en trovärdighet genom amerikansk närvaro i Europa. Inte minst för de baltiska staterna är detta avgörande. I Sydkorea finns amerikanska baser för att motverka den galna Nordkoreanska regimens militära hot men också för att bidra till en närvaro från ett demokratiskt land i en region där Kina alltmer försöker dominera. I Afghanistan är den amerikanska närvaron en förutsättning för den FN-insats som de rödgröna inte kan ge besked om när det gäller Sveriges deltagande men vill punktera genom kravet på att USA ska lämna.

Det finns en genomgående konsekvens i det rödgröna kravet. Det är demokratins fiender som vinner om amerikanska trupper lämnar. Det är Ryssland som vinner gentemot de baltiska staterna och Europa i övrigt. Det är Kina som vinner i Asien. Nordkorea som vinner på den koreanska halvön. För att ta några av de viktigaste exemplen. De rödgröna kräver inte att ryska trupper ska tas hem från Georgien eller från Ukraina.

Tvärtom understryker man att man vill samarbeta med Ryssland för att integrera landet i andra samarbetsformer. Inget fel i det. Men det är en politik i ofrihetens tjänst. Inget nytt i det för vänsterpartiets del. Men det är nytt att socialdemokraterna agerar mot demokratiernas rätt till försvar. Det är en utrikespolitik i ofrihetens tjänst.

10 Responses to Utrikespolitik för demokratins fiender

 1. Varmt konservativ (kr) says:

  Är SAP under Mona Sahlin på väg att kasta reformismen på historiens sophög ?

 2. Trodde inte att vänstern skulle få sådant inflytande. Förmodligen finns mycket av de här tankeströmningarna hos socialdemokraterna också. Det är synd när ideologi får gå före sans, realism och en praktiskt fungerande politik.

 3. Pingback: Blodtryckshöjare « Ape reft of his tail

 4. Pingback: Militärbaser eller amerikanska militära intressen « Claeskrantz.se

 5. Ja, det är ett historiskt steg socialdemokraterna tog när man valde att bedriva val för att ge vänsterpartiet demokratisk legitimitet, nu dras de med i den vänsterpropaganda som de under decennier i grunden har motverkat,

 6. Ja, det verkar som om vänstern formulerar en agenda som mer tilltalar en gammal tids strömning inom socialdemokratin än en mer modern och pragmatisk syn på utrikespolitik. Några amerikanska baser kommer inte lämnas på grund av den svenska regeringen men synen på Sverige kommer förändras,

 7. De amerikanska baserna finns som en överenskommelse om gemensamma försvarsansträngningar och för att bidra till säkerhet, inte mot olika länders vilja.

 8. Pingback: Oberoende Moderat finner en överenskommels … « essbeck

 9. Pingback: Israel vs Vänsterexperimentet. - Frihetsbloggen

 10. Svennis says:

  Ja, åtminstone jag är stolt över att få gå främst i ledet efter President Palin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *