Turkiets framtid har demokratins öppenhet

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Turkiets framtid är viktig för Europa och för den framtida utvecklingen i Mellersta Östern. När den arabiska våren ska ta sina kommande steg spelar det roll att det finns en stabil demokrati som genom sin existens ställer krav på andra och är ett föredöme för dem som vill göra demokratin möjlig.

Turkiets val och AKP-partiets framgång visar på demokratins möjligheter att förena muslimsk tradition och tro med sekulär samhällsutveckling. Det faktum att framgången för AKP – en ökning med drygt tre procent till  över 50% av väljarnas stöd – förenades med att de större oppositionspartierna också blev större – med färre mandat för AKP eftersom färre röster lades på partier under tröskeln – leder till en sundare maktbalans och krav på konsensus. Det är bra för Turkiet.

För Europa och för EU understryker alla frågetecken som trots detta finns om Turkiets framtid vikten av att stärka de krafter som ser den öppna och sekulära demokratin som Turkiets framtid. Genom att ge Turkiets medlemsförhandlingar ett starkare stöd och tydligare mål stärker Europa demokratins roll i dena del av Europa och vårt grannskap. Valet i dag är en påminnelse om att Turkiets framtid är öppen, så som det alltid är i en dmeokrati.

Det är en viktig uppgift för Sverige att hålla denna linje liksom för oss moderater i Europaparlamentet. Det är genom öppenheten och utvidgningspolitiken som EU har gjort demokratin starkare och friheten större. Det gäller även i denna del av Europa.

Bloggar: Thomas Böhlmark, Dennis Nilsson, Ekonomisten, Dick Bengtsson, Carl Bildt samt Stefan Karlsson.

Kategorier: Blogg

2 kommentarer

Bo W. Höglund · 13 juni 2011 kl. 10:48

När ett lands ansökan sättes på ”hold” – fungerar det inte längre som när Spanien och Portugal fick vänta – och varför användes inte detta system när t.ex. Rumänien skulla in?

Emre · 13 juni 2011 kl. 11:14

Det är viktigt att man inte får Turkiet att vända bort från EU, vilket faktis är en möjlig utgång med alla obefogade svårigheter man ställs inför. Jag ser att svenska politikers roll är än större här än någon annanstans. Man måste visa världen att trångsynta fransmän inte representerar EU:s värdegrund.

Emre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.