Teleoperatörer ska inte kunna blockera tjänster – artikel i SvD

Publicerat av Staben den

Den potential som finns på internet ska inte motverkas. Om teleoperatörer ska få möjlighet att blockera tv-tjänster eller ip-telefoni blir det hämmande för utvecklingen. Teleoperatörer ska inte kunna slå vakt om gammal teknologi på bekostnad av den nya. Det skriver Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M).

Det är en sak om teleoperatörer som Telia och andra tar betalt för den tjänst de levererar men en helt annan sak om de blockerar tjänster som andra levererar genom nätet.

De kan ta betalt för kapacitet och hastighet, hur mycket man använder nätet och hur stora datavolymer man levererar.

Det är däremot en helt annan sak om teleoperatörer börjar välja att blockera de tjänster som kan levereras via nätet. Då underminerar man både den enskildes valfrihet och styr över våra möjligheter att använda nätet.

Det är en ständigt föränderlig process som vi ser på internet, nya tjänster och nya möjligheter växer ständigt fram. Om operatörer då väljer att blockera tv-tjänster eller vissa informationstjänster, eller som nu diskuteras tjänster för ip-telefoni, motverkar man både den potential som finns i nätet och den dynamik som utvecklingen på nätet ger vårt samhälle.

Vi ser i själva verket ett skifte i teknologi som innebär att alltfler tjänster av traditionellt slag kommer att förmedlas via så kallade ip-tjänster, det vill säga via nätet. Allt mer och mer tv kommer att förmedlas via nätet, liksom radio, och många andra tjänster som i dag är under utveckling eller som vi ännu väntar på att se.

Bara den snabba utvecklingen av appar är ett exempel på hur snabbt utvecklingen av tjänster utvecklas, med växande krav på nätet och på kapaciteten. Om leverantörer av nättjänster blir de som väljer ut vilka tjänster vi ska använda på nätet drabbas både utvecklingen och den enskildes möjligheter att använda nätet.

I många länder ägnar sig regeringar, myndigheter och operatörer åt att blockera vissa tjänster, på grund av deras rädsla för yttrandefrihet och informationsfrihet. Vi får aldrig ge dem en legitimitet genom att acceptera att det är upp till operatörer att välja vad den enskilde ska ha tillgång till eller inte.

Vi får heller inte acceptera en situation där teleoperatörers beslut påverkar utvecklingen av nya tjänster och kundernas möjligheter att fritt söka information och använda nätet på det sätt som modern teknologi möjliggör. Allt fler tjänster blir nu internettjänster. Det är ett uttryck för att ny teknologi ger nya möjligheter. Det görs möjligt också genom att vi på europeisk och svensk nivå öppnar upp ytterligare frekvenser för mobil datatrafik. När lagstiftningen öppnar upp för nya möjligheter är det inte rimligt att operatörer stänger dem.

Det gäller än mer när de vill slå vakt om en gammal teknologi på bekostnad av den nya tidens möjligheter. Ska Sverige och Europa kunna stå i tåten för ny utveckling och för den digitala ekonomin måste vi slå vakt om att alla den nya teknologins möjligheter kan användas. Det bör vara ett grundläggande krav när operatörer tilldelas frekvenser och det bör vara självklart om vi ska gå i täten för kunskapssamhällets utveckling. Operatörer ska få ta betalt för sina tjänster men inte blockera andras.

GUNNAR HÖKMARK

vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP och gruppens rapportör för bredbandsutveckling samt ansvarig för den nya europeiska spektrumpolitiken

Läs gärna artikeln på SvD.se med tillhörande kommentarer och blogglänkar.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.