Sverige i täten för ett modernare EU- Artikel Jönköpings- Posten

Publicerat av Staben den

Alliansregeringens beslut att frigöra 700 MHz-bandet är ett viktigt steg för att Sverige ska kunna vara ett ledande land när det gäller mobila bredband och Internet. De tjänster på nätet, och i smartphones och tabletter, som vi i dag tycker är självklara hade inte varit möjliga med gårdagens kapaciteter och hastigheter.

De blir alltmer en del av vår ekonomiska och sociala verklighet. De tjänster som vi har i form av ”appar” är applikationer för ekonomisk och social verklighet. De svarar mot en ekonomisk verklighet av tillväxt och jobb. När den mobila datatrafiken växer, vilket den gör rekordartat snabbt, är det ett uttryck för en ekonomisk utveckling.

Därför är beslutet om att Sverige nu ska gå i täten för att utveckla den bästa bredbandskapaciteten, vilket lägger grunden för den snabbaste utvecklingen av morgondagens tjänster och en mer konkurrenskraftig ekonomi, bra nyheter för hela vårt land.

Det kommer att göra det lättare att snabbt nå moderna bredbandskapaciteter på landsbygd och i glesbygd samtidigt som mobila bredband är en förutsättning för en utvecklad användning av Internet och nya tjänster som vi kan använda oberoende av var vi befinner oss.

Det kan gälla e-medicin, e-sjukvård, e-handel och väldigt mycket mer. Det vi vet är att i de länder där vi har den bästa kapaciteten och de högsta hastigheterna kommer utvecklingen också ske snabbare.

I Europaparlamentet har jag drivit på för att 700 MHz-bandet ska öppnas så snart som möjligt inom hela EU. Det är ett viktigt steg för att förverkliga en europeisk telekommarknad där vi kan avveckla roaming med dess kostnader och utveckla en digital ekonomi som binder samman hela den europeiska marknaden. Tillgången till mobil datatrafik får inte bli en begränsning för den ekonomiska tillväxten och de nya jobben.

Europas och världens mest framgångsrika ekonomier finner vi i dag där man varit bäst på att utveckla Internet, bredbandsuppkoppling och nya Internettjänster.

En uppkopplad ekonomi ger möjlighet att utveckla bättre smartare elnät, effektivare energikonsumtion, säkrare biltrafik och säkrare bilar, videosamtal som vi redan har men i mycket större omfattning istället för resor och en omedelbar tillgång till information, kunskap, marknader, affärer och upphandling.

Nu får jag som svensk Europaparlamentariker en större möjlighet att driva på den europeiska ekonomins omvandling. Ett Europa som följer Sverige, och Finland, i spåren kommer att vara den mest uppkopplade ekonomin i världen där den inre marknaden ger möjligheter till nya jobb, investeringar och företag. Morgondagens Google, Yahoo, Apple, Microsoft kan växa fram i Europa samtidigt som dagens Ericssons och Nokias kan växa vidare som globala ledare. Politiska beslut spelar roll för jobben och tillväxten.

Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet och moderaternas förstanamn till årets Europaval


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.