Socialdemokraterna angriper ekonomin från två håll

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Den svenska ekonomin kan nu sägas vara den starkaste i EU och Europa med tillväxtsiffror som är något större än de amerikanska. Det är de växande asiatiska ekonomierna som ligger högre. En tillväxt på 3% och överskott i de statliga finanserna på 30 miljarder sticker ut i ett Europa som sitter fast i skuldfällor, stigande statsskuldsräntor och nödvändiga budgetåtstramningar.

Men detta innebär inte att vi är ute ur krisen. Tvärtom så påverkar de stora underskotten runt om i Europa allas ekonomi. Besparingar tvingar fram minskad efterfrågan. Upplåningsbehovet driver upp räntor. Osäkerheten om sparprogrammen skapar höjer räntorna och ökar oron för investeringar. Medan Sverige nu klarar sig väl är läget förtvivlat i många andra länder. Grekland, Spanien, Portugal och inte minst Storbritannien och Irland. Även i Italien finns stora underskott liksom i mindre omfattning men likväl alldeles för stora i Frankrike.

Det är lite ironiskt att efter att Sverige avvisade den socialdemokratiska krispolitiken som byggde på ökade underskott för att stimulera ekonomin, i Sverige med 20 miljarder ökat underskott, så slår nu underskotten i andra länder till även mot de svenska tillväxtförutsättningarna.

Den europeiska skuldkrisen är nu det stora bekymmersmolnet för den globala ekonomin. Det gäller för Kina och det gäller för USA. Det gäller dels osäkerheten om regeringar förmår hantera underskotten men också upplåningsbehovet som sådant. Och detta påverkar också förutsättningarna för den svenska återhämtningen. Det var inte mer än en vecka sedan som de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet röstade för att senarelägga besparingar och fortsätta stimulera ekonomin genom stora underskott, samtidigt som Grekland, Portugal och Spanien står vid randen av en akut statsskuldskris.

Den svenska ekonomin möter nu två allvarliga utmaningar. Dels den politik som de rödgröna vill föra om de vinner valet. Dels den politik som deras kolleger fört i andra länder som lett till de stora underskotten. Om inte socialdemokratisk politik i Sverige hotar tillväxten gör den europeiska det. Det gäller att se till att vinna valet här och vinna den europeiska politiken för återhållsamhet och stabilitet i de offentliga finanserna. Det senare lyckades vi med i parlamentet förra veckan men det krävs mycket mer.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.