Socialdemokraterna, AB och skattepolitiken

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det är ett fattigdomsbevis när man inte vågar beskriva motståndarens politik på ett hederligt sätt. Socialdemokraterna saknar i dag en politik för att ge låg- och medelinkomsttagare en större social trygghet utan bidragsberoende, man står maktlös inför den sociala segregation som skär som en kniv i det svenska samhället och man verkar inte ens vara medveten om den utflyttning av företag, företagande och forskning som sker. Den rapport om moderat skattepolitik som socialdemokraterna presenterade häromdagen- och som AB applåderade – är ett uttryck för denna fattigdom. Istället för att ge besked om socialdemokratisk skattepolitik angriper man något som inte är moderat skattepolitik.

För det första redovisar man inte inriktningen av den inkomstskattereform som vi moderater vill genomföra med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare. Den innehåller ett rejält höjt grundavdrag som innebär att låga inkomster skyddas från onödigt skatteuttag. Det är ett första steg för att realisera målet att den som är i beroende av bidrag inte skall behöva betala skatt. Det är också ett viktigt steg för att underlätta för fler att vara på och inte utanför arbetsmarknaden. För det andra bortser man från att vi med statligt stöd vill underlätta för kommuner att sänka den skatt som betyder mest för låg- och medelinkomsttagare, nämligen kommunalskatten. För det tredje redovisar man bara det tredje benet i denna inkomstskattereform, nämligen den gradvisa avvecklingen av den statliga inkomstskatten. Men istället för att redovisa att den skall avvecklas gradvis ger man bilden av att den statliga inkomstskatten skall avskaffas direkt medan man bara redovisar en del av det förvärvsavdrag vi vill genomföra, trots att detta skall genomföras fullt ut redan under den nu aktuella tre-årsperioden.

Skälet till att socialdemokraterna under Aftonbladets applåder inte redovisar moderat skattepolitik som den ser ut är enkelt. Gör man det blir det inte bara svårare att angripa oss utan det blir också tydligare att socialdemokraterna saknar en politik för att möta segregationen, risken för arbetskraftsbrist, globaliseringens utmaningar samt behovet av en ökad trygghet och minskat bidragsberoende för världens högst beskattade låginkomsttagare.

Den socialdemokratiska rapporten är ett falsifikat av moderat skattepolitik. Borde det inte finnas skäl för Aftonbladet att kritiskt granska det parti man så helhjärtat ger sitt stöd när det är så uppenbart att inte ens socialdemokraterna själva anser att den egna skattepolitiken tål att jämföras med en rättvis bild av moderaternas? För precis som Aftonbladet säger, skatterna handlar om människors välfärd. Välfärden blir inte större av skatter som driver företag ur landet eller håller människor utanför arbetsmarknaden. Men ju mer människor själva får bestämma över välfärden desto bättre blir välfärden för var och en.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.