Skuggan över Aftonbladet

Augusti innebär i Sverige en gradvis återgång till den normala vardagen, om den nu finns, medan det i mer sydliga delar av Europa innebär semestertider. I den svenska normaliteten ingår att Aftonbladet publicerar en diktaturhyllare som ifrågasätter om inte KDU-ledaren Aron Modig samverkade med personer som vill störta regimen. Att verka för frihet och demokrati har många namn. Där andra ser en brutal diktatur som fängslar och dödar motståndare ser skribenterna på Aftonbladets kultursida ett litet socialistiskt paradis och ett bålverk mot den kapitalism som ger välfärd i andra delar av världen.

Aftonbladet bör väl i ordningens namn också publicera upprörda inlägg från Ryssland och Vitryssland som vänder sig mot dem som kämpar för demokrati och rättsstat.

Diktaturen har många vänner men det är anmärkningsvärt att Aftonbladets kultursida som en redaktionell linje år efter år kan gå från de mest antisemitiska publiceringarna till romantisering av diktatur och förtryck där Lenin och Kastro är historiska hjältar. Det mest anmärkningsvärda är inte de enskilda inläggen utan att tidningen som sådan och den socialdemokrati som står bakom den politiska inriktningen inte reagerar mot en kultursida som står till vänster om demokratin.

Bloggar: SvD Ledare, Expressens ledarblogg.