Skev Sverigebild är en stor utmaning- Artikel Corren

Publicerat av Staben den

Den stora och allvarliga utmaningen som Löfven och hela det svenska politiska etablissemanget nu möter är den fundamentala felbild som man lyckades sätta på svensk ekonomi och de senaste årens samhällsutveckling.

Sverige har inte fått en ekonomi i misär och sönderfall. Invandringen till Sverige har inte urholkat välfärden. Socialdemokraternas svartmålning av svensk ekonomi och Sverigedemokraternas svartmålning av människor från andra länder tjänade varandra destruktivt väl i denna valrörelse.

Sverige har under denna tid haft en mer stabil ekonomisk utveckling än något annat europeiskt land. Sveriges BNP per capita har vuxit stadigt samtidigt som vi som sagt fått en allt högre sysselsättning, fler skattebetalare och ökade skatteintäkter som kunnat finansiera ökade välfärdsansträngningar.

Den svenska arbetslösheten är hög utifrån våra politiska ambitioner men lägre än i de flesta andra länder.

Den viktiga skillnaden som är svår att förmedla i den korta texten men som är avgörande i det långa perspektivet är att Sveriges arbetslöshet inte beror på att vi har förlorat jobb utan på att allt fler vill och kan söka jobb. Det är en annan sida av jobbpolitiken men också en konsekvens av att Sverige varit det mest öppna landet för människor från andra länder. Det svenska arbetskraftsdeltagandet har växt och är också det största i Europa.

Nya arbetssökanden har tillkommit samtidigt med att nya jobb har vuxit fram. Därför är idag fler sysselsatta än någonsin i Sverige och därför är vår arbetsmarknad större än någonsin. Det innebär flera problem och för den enskilde som söker jobb blir det inte lättare men det är oändligt mycket mer hoppfullt än när jobben blir färre och antalet som vill och kan arbeta blir färre.

Och här har vi den stora utmaningen som ett politiskt ledarskap brett över politiska partiers gränser måste slå hål på. När utlänningar kommer till Sverige har de inte tagit svenskarnas jobb utan sökt och i en betydande omfattning fått jobb i en växande ekonomi. De har bidragit till en växande arbetsmarknad och till en växande ekonomi.

Fler borde ställa sig frågan hur det kan komma sig att ekonomier med större invandring än andra präglas av större dynamik och innovation än dem med slutna gränser.

I öppna samhällen kan invandrare och flyktingar bidra till arbete och försörjning. Deras arbete tillför tillväxt. Det innebär inte att den som kommit som alfabet och utan utbildning kan göra det utan vidare. Det påverkar självfallet skolornas genomsnittliga resultat, inte för att kvaliteten sänks men för att många inte klarar utbildningen. Det påverkar självfallet arbetslöshet, inte för att det blir färre jobb utan för att fler som vill jobba och som ännu inte lärt sig språk och färdigheter lättare hamnar i kön än dem som är födda i landet.

När arbetsmarknaden växer växer också ekonomin. Med nya perspektiv föds nya tankar och idéer. Ett samhälle som fastnar i statiskt fördelningstänkande förlorar i dynamik och tillväxtkraft och föder tron att den enes välfärd alltid betalas av den andre. Så öppnas porten för främlingsfientlighet och sociala spänningar.

Gunnar Hökmark, delegationledare moderaterna Europaparlamentet


3 kommentarer

Carters code · 12 februari 2017 kl. 14:05

Thank you for any other informative web site. Where else may just I am getting that type of info written in such a perfect way? I’ve a challenge that I am simply now running on, and I’ve been on the look out for such info.

Finish Line promo · 23 maj 2017 kl. 16:54

My spouse and i ended up being so glad when Edward managed to complete his homework through the entire precious recommendations he came across from your web site. It’s not at all simplistic just to choose to be giving freely information that many people may have been trying to sell. And now we figure out we have the blog owner to appreciate for this. The main illustrations you made, the straightforward website menu, the friendships your site help engender – it’s everything wonderful, and it’s assisting our son in addition to us recognize that that article is satisfying, and that is highly fundamental. Many thanks for all!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.