Situationen i Mellersta Östern/Gaza – anförande i plenum

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Läs anförandet nedan:

Gunnar Hökmark (PPE-DE). – Herr talman! Det finns två viktiga saker som präglar debatten här idag. Det ena är att en överväldigande majoritet av detta parlament vill få till stånd ett snabbt eldupphör. Det andra är att det finns ett överväldigande stöd för att alla parter måste ge staten Israel sin rätt till existens under fredliga gränser. Detta är en utgångspunkt som är viktig för Europeiska unionen. Det är viktigt eftersom det är en tragedi som vi ser i Gaza. Varje liv som går förlorat är en tragedi, oavsett vilken sida om gränsen. Låt oss inte tro att denna tragedi skulle bli mindre för att de som uppsåtligen vill döda civila skulle lyckas genom raketbeskjutningar ännu längre in bland civila.

Det är en tragedi också för att det skapar hinder för förverkligandet av en palestinsk stat och därmed en fredlig lösning. Det är en tragedi som också faller på det internationella samfundet, eftersom det som nu händer inte har hänt plötsligt utan har byggts upp genom upprustning, genom smuggling av vapen och genom raketbeskjutning under lång tid.

Det som för oss är viktigt att se är att detta inte är en tragedi som bygger på en konflikt mellan judar och palestinier. Jag vänder mig mycket starkt mot när man försöker demonisera ett folk. När jag hörde Chris Davies försöka skuldbelägga ett folk, hör jag toner som jag inte tycker ska höras i detta parlament. Det är inte en konflikt mellan palestinier och judar, inte en konflikt mellan Israel och den palestinska myndigheten, utan det är en konflikt mellan extremister och moderata krafter i regionen. Låt oss ge vårt stöd till de moderata krafterna genom att klargöra för var och en som driver hatet och vill eliminera staten Israel att de inte kommer att komma någonvart. Om Europa ger detta besked stärker vi också de moderata krafterna och lägger en bättre grund för fred.

Kategorier: Anförande

2 kommentarer

eva · 03 december 2009 kl. 10:06

”Låt oss inte tro att denna tragedi skulle bli mindre för att de som uppsåtligen vill döda civila skulle lyckas genom raketbeskjutningar ännu längre in bland civila.”

Så talar en tvättäkta betald sionist. Men hur vad det nu med de israeliska bombningarna innan Cast Lead? Hur många palestinier i Gaza dog inte av avsiktliga israeliska bomber innan och under tiden Gunnar? Din selektivism må förstärker din HASBARA funktion i Sverige men ditt eftermäle är ett dränkt i blod, hat och vithet.

De krafter som du försvarar och driver är just de krafter som du ”uppmanar” Europa att inte ge stöd för. Du är en prosionistisk ultrahöger politiker som i framtiden kommer att få bära ditt ansvar för planerad och utförd massaker, kolonialism, etnisk utrensning m.m. På den punkten skiljer du dig minimalt från dina 1930-talets partikamrater.

Skam fäster inte vid Israels avlönade advokater.
Men historien har sin gång och pålarna väntar på dess subjekt.

/thomas · 02 september 2010 kl. 6:50

svar till eva 2009-12-03 kl 10.06

Den lilla roll det pyttelilla Sverige måhända kan spela i den pågående konflikten i mellanöstern inskränker sig till att tydligt visa vilka ideal vi värnar om; Demokrati är nog det viktigaste. Det finns endast en demokrati i mellanöstern. Det bästa vi kan göra är att ge tydligt stöd till denna demokrati – stöd till Israel – som en signal till de kringliggande icke-demokratiska staterna i den fromma förhoppningen de därmed tydligt ser vägen framåt. Avveckla samtidigt allt stöd och bistånd till Gaza – FN har hållit soppkök där sedan 1947 och inte uppnått någonting. FN borde redan i mitten av 50-talet satt en slutpunkt för soppkökandet för att därmed framtvinga ett avvecklande av ”flyktinglägren” som permanentats i syfte utöva politisk påtryckning – Gazaborna är således inte att betrakta som flyktingar undan kriget 1948 längre utan är de palestinska ledarnas gisslan av politiska skäl. Sluta tramsa om mellanöstern och börja ställa tydliga krav och visa att vi i västvärlden kräver demokratisering för att åter få vår sympati. Daglig raketbeskjutning av civila områden får i alla fall inte min sympati.

/thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.