S har försvårat för patienter

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Noterar att socialdemokraterna nu försöker ta åt sig äran av den patientrörlighet som Europaparlamentet i dag har röstat igenom. Det är lite magstarkt eftersom man bestämt har motverkat varje steg mot att patienter ska kunna söka vård över gränser.

Från början i Sverige och därefter när det gällde Europa. Det var antingen sjukvårdsturism eller näringspolitik, när det handlade om att sjuka skulle kunna få sjukvård någonstans så snabbt som möjligt. Det som vi fick igenom i dag har blivit till trots socialistiskt motstånd, hade vi vi inte haft det socialistiska motståndet, i parlamentet och i ministerrådet, hade det blivit ännu bättre.

De förhandstillstånd som trots allt kommer att krävas faller på socialdemokraternas motstånd. Men nu har vi tagit viktiga steg på vägen och även denna gång har socialdemokraterna hellre agerat motståndsrörelse än att stå upp för patienternas möjligheter och rättigheter.

Bloggar: Lena Ek, Raymond Svensson, Annika Tännström, Människovärlden.


3 kommentarer

Frk Lr · 19 januari 2011 kl. 21:56

Hm, vilka så svårt sjuka som artikeln antyder, klarar av transporter kors och tvärs över Europa? Börja med att avveckla det förnedrande kundperspektivet olika former av väntetidsgarantier tvingar fram. Kundperspektivet gör de vårdsökande till en homogen massa och hindrar kompetent personal att använda sina kunskaper.

Inger E(norah4you) · 19 januari 2011 kl. 23:01

Frk Lr. Det där med ’kompetent personal’ är i sig inte ett vetenskapligt begrepp utan åberopande av expertis, som inte sägs vad vederbörande är expertis på.

Detta sagt är uttalandet av Frk märkligt socialdemokratiskt vinklat. Precis som socialdemokraternas talesman försökte hoppa på Göran Hägglund i debatten dem emellan om vårdkö och vårdmiljarden. För det som SvD artikeln visar och visar med styrka är att de sk kompetenta som åberopar att pengar tas från bättre behövande när vårdköer kapas, bättre behövande som S och sk. kompetenta definierat som strokepatienter som behöver rehablitering och cancerpatienter som behöver dito. Här visar det sig att de människor som sk kompetenta experter ratar, rörelsehindrade med värk som man vet kan få ett bra liv och rehabiliteras bra till produktivt liv om de får sina operationer också riskerar livet om de först lovas operation som sedan skjuts upp efter lång väntan.

Vikten av vårdgarantin har sällan framstått så klar som efter artikeln!

Mr.Plow · 23 januari 2011 kl. 0:12

@Inger – oklart vad du menar pga av bristande meningsbyggnad

Hur som…
Hökmarks artikel är irrellevant för vårdgarantin eftersom (m) öppnar för sjukhus (se St Göran) som släpper försäkringspatienter FÖRE I KÖN, således spelar det liksom ingen roll, har du ingen försäkring kommer du i alla fall få stå i kö. Kön blir inte kortare för att du är utan försäkring i hela europa

I rest my case

PS. I Stockholm är köerna längre nu än när (m) å de andra borgarpartierna tog över 2006, först försökte man mörka köerna med så kallad ”frivillig väntan” men det uppdagades snart DS. Källa: Hälso- och sjukvårdsnämden i Stockholms län

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.