Replik till LO- ekonomer i DI

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Tanken på att ledande fackförbundsekonomer skulle hävda att det är en naturlig del i en sund ekonomi att lönerna sänks med 10% är rätt avlägsen. Men det som är oacceptabelt när sänkningen syns i tydliga siffror verkar vara lättare att leva med när den inte märks i siffror utan bara i köpkraft. På något annat sätt kan inte det överslätande förhållningssätt som LO- ekonomerna Dan Andersson och Anna Fransson har till kronförsvagningen förklaras.

Den svenska kronan har det senaste åren fallit mot i stort sett alla andra världsvalutor, även mot euron vilket LO-ekonomerna tycks vilja förneka. Det har inte bara lett till att lönerna blivit mindre värda utan också till ett växande inflationstryck på grund av högre importpriser. Eftersom vi redan har ett växande inhemskt inflationstryck – tvärtemot vad LO-ekonomerna hävdar – riskerar den importerade inflationen att lägga sig ovanpå. Det borde leda till en självkritisk diskussion om den ekonomiska politiken istället för samma påståenden om att kronan kommer att stärkas som vi hört alltsedan försvagningen påbörjades 1996.

Som skäl till varför de tror att kronan kommer att stärkas pekar Andersson och Fransson på de offentliga finansernas överskott och att den offentliga bruttoskulden minskat. Allt det är sant men förklarar uppenbarligen inte kronans försvagning. Misstaget som LO-ekonomerna gör är att de bara ser till den offentliga ekonomin. Därmed glömmer de att den svenska ekonomin i sin helhet – även enligt regeringens vårbudget – har en sämre tillväxtkraft än EU, euroområdet, Norden och USA. Det är självklart att en sådan eftersläpning leder till en försvagning av kronan, precis som under decennierna sedan 1970-talets början. Och det problemet måste vi ta itu med, inte blunda inför.

Gunnar Hökmark


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.